Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

64-jarige voormalig belastingadviseur veroordeeld voor fraude met anbi’s

Nieuws

31 augustus 2022

De rechtbank van Den Bosch heeft dinsdag een 64-jarige voormalig belastingadviseur veroordeeld tot zestien maanden celstraf (waarvan tien voorwaardelijk) omdat hij als bestuurder van goede doelenstichtingen diensten declareerde alsof hij fiscale advieswerkzaamheden verrichte. Daarnaast moet hij 3,9 miljoen euro betalen aan de staat.

door Redactie Vf

De belastingadviseur richtte vier goede doelenstichtingen met een anbi-status op toen hij werd benaderd door twee vermogende dames die hun vermogen aan uiteenlopende goede doelen wilden schenken. De facturen voor de werkzaamheden van de belastingadviseur werden opgemaakt op naam van het belastingadvieskantoor waarvoor de man werkzaam was. Daarmee werd de suggestie gewekt dat er sprake was van advisering, terwijl dat niet het geval was: er was geen overeenkomst tussen de stichtingen en het belastingadvieskantoor.

Door een commercieel tarief te rekenen voor bestuurswerkzaamheden overtrad de 64-jarige man de anbi-regelgeving. Ook pleegde de man valsheid in geschrifte omdat hij de aanvragen voor de anbi-status opzettelijk verkeerd invulde. 

Naast de celstraf en de boete mag de 64-jarige voormalig belastingadviseur ook drie jaar niet optreden als bestuurder van stichtingen, met uitzondering van zijn eigen pensioenstichting. 

Penningmeester

Ook de penningmeester van de stichtingen werd bestraft voor zijn rol. De 72-jarige man pleegde ook valsheid in geschrifte en krijgt een taakstraf van 120 uur, een boete van 10.000 euro en moet ruim 70.000 euro terugbetalen aan de staat.

Meer over ANBI-Regelingen ANBI Fraude Rechtspraak

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close