Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Belgische wetswijziging veroorzaakt terugloop aantal nalatenschappen in Vlaanderen

Nieuws

19 juli 2022

Vlamingen laten in hun testament steeds minder geld na aan goede doelen, blijkt uit door Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde opgevraagde cijfers. De oorzaak: de afschaffing van het zogenaamde ‘duolegaat’ per 1 juli 2021, een belastingtechnisch gunstige regeling die een erfenis aan een goed doel interessant maakte.

Het Belgische parlementsgebouw
Het Belgische parlementsgebouw © Shutterstock // jorisvo

door Redactie Vf

In de laatste zes maanden van 2021 wierven de goede doelen gezamenlijk 221 erfenissen van mensen uit Vlaanderen, goed voor in totaal 79 miljoen euro. Tijdens het eerste half jaar lag dat aantal ruim twee keer zo hoog (445 erfenissen ter waarde van 145 miljoen). In 2020 lieten meer dan duizend Vlamingen een bedrag van bijna 400 miljoen na.

Het duolegaat: een omstreden workaround

Met het duolegaat betaalden de goede doelen waaraan werd nagelaten de erfbelasting van de schenker: een constructie waar zowel het goede doel als de nalatende partij profijt van had. Maar er werd ook misbruik van gemaakt: het duolegaat werd geregeld als achterpoortje gebruikt om belastingen te omzeilen. Vooral mensen zonder kinderen konden zo goedkoper en makkelijker aan (verre) familie schenken. 

Wat deze veranderingen de Belgische goede doelen onder de streep precies oplevert of kost is nog lastig te bepalen. Omdat de non-profits geen erfbelasting meer betalen, kunnen zij een veel groter deel van het geworven geld uit een nalatenschap houden. Daar staat tegenover dat ze dus een stuk minder erfenissen ontvangen.

--

Dit nieuwsbericht verscheen eerder in Kort en Goed in Vakblad fondsenwerving, jaargang 24, nummer 3, dat in juni 2022 uitkwam.

Meer over Nalatenschap Nalatenschappen België Duolegaat Vlaanderen Vf 24-3

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close