Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Kabinet start brede beweging voor betere mentale gezondheid

Nieuws

14 juni 2022

Staatssecretaris Van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) start, samen met collega bewindspersonen van VWS, Sociale Zaken (SZW) en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) de kabinetsaanpak: ‘Mentale gezondheid: van ons allemaal’. De aanpak is bedoeld voor alle Nederlanders, maar richt zich specifieker op jongeren, werkenden en mensen in een kwetsbare positie. Zij werken daarvoor samen met een brede groep maatschappelijke partners.

door Redactie Vf

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de coronacrisis een grote invloed had op de groei van het aantal mensen met een zwakke mentale gezondheid. Depressie, angststoornissen en problemen met alcohol en drugs treffen jaarlijks 1,8 miljoen Nederlanders en ongeveer 840.000 jongeren ervaren mentale klachten. Nog eens 1,3 miljoen mensen hadden te kampen met burn-out klachten (cijfers uit 2019).

'Mental Meetup'

De staatssecretaris initieert dit najaar de ‘Mental Meetup’, een dag waarop activiteiten rond het onderwerp worden georganiseerd. Doel van die dag is om op tijd het gesprek aan te gaan over hoe mensen de wintermaanden gezond door kunnen komen. Ook hebben jongeren dan de eerste weken van het nieuwe onderwijsjaar achter de rug. Vanaf 2023 wil het kabinet aansluiten bij de jaarlijkse European Mental Health Week in mei. Tijdens die week zal aandacht worden gevraagd voor mentale gezondheid op scholen en sportclubs. Ook werkgevers worden opgeroepen aandacht te besteden aan mentale problemen.

MIND Us

Het kabinet sluit zich ook aan bij verschillende maatschappelijke partners die initiatieven optuigen voor mentale gezondheid, op gemeentelijk niveau (o.a. Thrive Amsterdam, Gezond 010, het Leids preventieakkoord). Ook zal de regering optrekken met MIND Us – een initiatief voor een mentaal gezonde jeugd waarvan Koningin Máxima de erevoorzitter is.

Meer over Gezondheid Overheid Staatssecretaris Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Mentale gezondheid Gezond010 Maarten van Ooijen MIND Us Thrive Amsterdam

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close