Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

‘Geven uit woede’: piek in donaties voor abortusfondsen in Verenigde Staten

Nieuws

14 juni 2022

In reactie op het nieuws dat in de Verenigde Staten het wettelijke recht op abortus ingetrokken dreigt te worden (Roe v. Wade), klikten donateurs massaal op donatieknoppen en stuurden ze woedend cheques naar ngo’s die zich voor abortus inzetten. Dat schrijft The Chronicle of Philanthropy. Een jaarlijkse inzamelingsactie van het National Network of Abortion Funds (NNAF) haalde eind mei meer dan 2,4 miljoen dollar op voor ongeveer negentig abortusfondsen.

Een abortusprotest in Washington DC, op 3 mei 2022.
Een abortusprotest in Washington DC, op 3 mei 2022. © Shutterstock // Drew Petrimoulx

door Redactie Vf

Ondersteuning bij abortus

De zogenaamde abortusfondsen zijn er om vrouwen financieel te ondersteunen bij het betalen van een abortus en voor hulp bij de logistieke processen daaromheen, zoals het reizen en ondersteuning. Zij opereren op een ander niveau dan grotere organisaties voor reproductieve rechten, zoals Planned Parenthood. Een organisatie zoals de NNAF hielp in 2019 bijvoorbeeld 56.000 mensen – een kwart van de mensen die bij het netwerk aanklopte.

Omdat de behoefte zo groot is, vragen medewerkers van de abortusfondsen zich af of de golf van gevers uit woede genoeg is om het probleem op een goede manier aan te pakken. ‘Ik denk niet dat we veel van hen nog terug zullen zien,’ vertelt de oprichter van een abortusfonds in Tampa (Florida), tegen The Chronicle of Philanthropy. ‘We willen er een langetermijnproject van maken. Dit is het moment voor filantropie om creatief te worden en abortusfondsen te bereiken, die traditioneel ondergefinancierd zijn in de wereld van de reproductieve gezondheidszorg.

Tegengeluid 

Ook groepen die tegen abortus zijn zagen een grote boost in de financiering sinds december – toen het Hooggerechtshof al een tipje van de sluier oplichtte en zei dat het open stond voor nieuwe beperkingen op abortus.

Lees het volledige artikel van The Chronicle of Philanthropy hier.

Meer over Abortus Verenigde Staten Chronicle of Philanthropy Protest Abortusfondsen Roe v. Wade

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close