Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

FTM: Stichting R.C. Maagdenhuis en vermogen in handen van katholieke kerk

Nieuws

28 april 2022

De filantropische instelling van katholieke statuur Het R.C. Maagdenhuis is na een lange juridische strijd in handen van het bisdom Haarlem-Amsterdam terechtgekomen. Dat schrijft Follow the Money (FTM). Het vermogen van de stichting – ongeveer vijftig miljoen euro – komt daarmee in handen van de kerk.

Het Maagdenhuis in Amsterdam.
Het Maagdenhuis in Amsterdam. © Shutterstock // Henk Vrieselaar

door Redactie Vf

Het R.C. Maagdenhuis (RCM) is een goededoelenstichting van oorspronkelijk katholieke statuur die al meerdere eeuwen actief is. Vanaf 1780 tot 1953 werden katholieke weesmeisjes opgevangen in het pand aan het Spui in Amsterdam en sinds 1970 financiert het RCM projecten voor kwetsbare jongeren, ouderen en vluchtelingen.

FTM schrijft dat de stichting zich al ruim een decennium verzet tegen inlijving door de katholieke kerk. Op 25 maart 2022 verloor de stichting het zelfstandige bestaan en het vermogen van vijftig miljoen.

'Kerkelijk ambt'

Volgens onderzoek van Follow the Money is de formele reden dat het bisdom de stichting wilde inlijven dat de bisschop van Haarlem het RCM-bestuur nooit heeft bekrachtigd. Verder stelde de bisschop dat de stichting onder het kerkelijk ambt valt, en dat dat ‘ambt alleen door het kerkelijke gezag kan worden toegekend.’ Maar achter deze verklaring gaan financiële motieven schuil, vertellen oud-bestuurders van RCM tegen FTM. Uit de notulen van vergaderingen blijkt dat de gesprekken over de financiële stromen van de stichting tussen het bisdom en RCM al sinds 2011 gaande waren. De kerk kwam een aantal keer met eisen, maar de de stichting wees deze telkens af. Daarna startte een lange juridische strijd.

Tom van Meeuwen, al sinds 1992 als onbezoldigd bestuurder betrokken bij de stichting, vreest dat het vermogen aangewend zal worden voor andere doelen en het sociaal-maatschappelijk doel van RCM ‘eraan gaat’ nu het een kerkelijke stichting wordt. Hij vertelt FTM dat hij verwacht dat de projecten voor kwetsbare kinderen en vrouwen in Marokko per direct zullen stoppen.

Volledige onderzoek

Lees het volledige onderzoek over de juridische strijd tussen Stichting Het R.C. Maagdenhuis en het bisdom op de site van Follow the Money.

Meer over Follow the Money Kerken Katholieke kerk Maagdenhuis Stichting Het R.C. Maagdenhuis

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close