Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

VN-klimaatpanel IPCC: met huidige maatregelen halen we klimaatdoelen niet

Nieuws

5 april 2022

We moeten heel snel aan de gang met het implementeren van oplossingen die voorkomen dat de temperatuur op de aarde te hard stijgt, anders raakt het doel van het Klimaatakkoord uit zicht. Dat schrijft het klimaatpanel van de Verenigde Naties (VN), het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change). De toezeggingen die landen eerder deden over de aanpak van CO2-uitstoot zijn niet langer voldoende om de opwarming onder de anderhalve graad te houden.

Een smeltende gletsjer in Antarctica.
Een smeltende gletsjer in Antarctica. © Shutterstock // Bernhard Staehli

door Redactie Vf

In het Klimaatverdrag van Parijs hebben 195 landen afgesproken om de stijging van de gemiddelde wereldtemperatuur te beperken tot 1,5 graden Celsius in 2050. Met alleen de huidige plannen warmt de aarde vermoedelijk 3,2 graden op.

Volgens het IPCC-rapport is wind- en zonne-energie flink goedkoper geworden, hoewel er nog altijd meer investeringen gaan naar fossiele brandstoffen dan naar klimaatmaatregelen. Ook het gedrag van de mens komt in het rapport aan bod. Het VN-klimaatpanel suggereert energiebesparing, overstappen op duurzame energievormen en het eten van minder vlees en zuivel.

De rapporten van het IPCC vormen de basis voor al het klimaatbeleid van regeringen. De publicatie van het recentste rapport liep enige vertraging op, omdat de vertegenwoordigers van alle regeringen moesten instemmen met een samenvatting van het rapport.

Samenwerken met de natuur

Merijn Hougee, zoetwaterexpert bij WWF-NL, zegt dat de komende acht jaar cruciaal zullen zijn. ‘We hebben nog maar acht jaar in de allesbepalende jaren tot 2020 om de anderhalve graad binnen handbereik te houden. Het is duidelijk dat klimaatverandering alleen maar sneller gaat dan gedacht. De kosten van actie zijn lager dan de kosten van niets doen – actie om de klimaatcrisis te bestrijden is een investering in onze toekomst en geen kostenpost. Als we nu snel de uitstoot kunnen verlagen en investeren in natuurlijke oplossingen, verlagen we de toekomstige klimaatrisico’s voor mens en natuur.’

WWF pleit ervoor om ‘samen te werken met de natuur’, die op grote schaal koolstof kan verwerken. Moerassen, venen, kustecosystemen, mangroves en bossen kunnen grote hoeveelheden CO2 vastleggen.

Meer over Klimaat Wereld Natuur Fonds Natuur IPCC Energie Global Warming Klimaatdoelen Merijn Hougee

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close