Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Veel organisaties missen deadline inschrijving ubo-register

Nieuws

4 april 2022

Het ministerie van Financiën schat in dat nog niet de helft van de bedrijven, instellingen en organisaties zich op tijd heeft ingeschreven in het ubo-register. De deadline voor inschrijving was uiterlijk 27 maart 2022, anderhalf jaar nadat het register in gebruik werd genomen. Organisaties die niet met een ubo (uiteindelijk begunstigde) in het Handelsregister staan lopen nu kans op een boete.

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © Shutterstock // Chinnapong

door Redactie Vf

Organisaties moeten een uboregistreren als deel van de strijd tegen witwassen en terrorismefinanciering. Dat het aantal inschrijvingen laag zou uitvallen lag al in de lijn der verwachting, schrijft platform Accountancy van Morgen. Veel ondernemers waren nog niet op de hoogte van de verplichting. Verschillende ondernemersorganisaties pleitten in aanloop naar de deadline voor uitstel tegenover minister Kaag van Financiën, maar die extra tijd kwam er niet.

Ook stichtingen en verenigingen moeten een ubo inschrijven. Daar was in 2020 veel over te doen, aangezien er geen uiteindelijk belanghebbende personen zijn bij ANBI’s. Omdat er geen onderscheid te maken valt tussen verschillende bestuurders, worden deze organisaties gevraagd om alle bestuursleden in te schrijven.

De Belastingdienst gaat de komende periode controles uitvoeren om te checken of er aan de verplichting is voldaan. De handhaving zal eerst risicogebaseerd zijn. Bedrijven krijgen bovendien nog een laatste waarschuwing en een oproep om zich alsnog te registeren. 

 

Meer over ANBI UBO Sigrid Kaag Ministerie van Financiën UBO-register Accountancy van Morgen Handelsregister

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close