Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Tweede Kamer wil donaties aan politieke partijen limiteren

Nieuws

21 februari 2022

Een groot deel van de Tweede Kamer zou voor de invoering van een maximumbedrag dat politieke partijen in een jaar van een donateur mogen ontvangen zijn. Nu komt het af en toe voor dat een individu een grote schenking doet en daarmee een partij in staat stelt meer te doen.

Een bord met posters voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021, in de gemeente Zandvoort.
Een bord met posters voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021, in de gemeente Zandvoort. © © Olaf Kraak - ANP

door Redactie Vf

Er is nog geen consensus over hoe hoog het donatieplatfond moet komen te liggen. VVD en SP willen een ton toestaan, GroenLinks denkt aan 25.000 euro – daardoor zijn partijen niet voor een (te) groot deel afhankelijk van donaties die ongewenste beïnvloeding met zich mee kunnen brengen. D66 en CDA – partijen die het afgelopen jaar een miljoenendonatie ontvingen – zijn terughoudend over het plan voor een limiet aan de hoogte van een donatie.

Een aantal partijen wil dat ook kleinere giften al openbaar gemaakt moeten worden, met informatie over de gever. De grens daarvoor is op dit moment 4500 euro.

Stichtingen en verenigingen

Wie de portemonnee mogen trekken is ook nog een punt van discussie. Linkse partijen vinden dat alleen particulieren mogen doneren, maar onder meer VVD en D66 vinden dat ook verenigingen en stichtingen dit moeten kunnen. De oppositie vreest dat mensen zich zullen ‘verschuilen’ achter stichtingen om alsnog anoniem veel te kunnen doneren.

Meer over Particuliere donaties Politiek Donaties Tweede Kamer GroenLinks Politieke partijen

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close