Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Oud-bestuurder lobby-organisatie voor hiv-patiënten ICSS verdacht van fraude

Nieuws

21 februari 2022

Raoul Fransen, tot april 2020 bestuursvoorzitter bij de opgeheven stichting International Civil Society Support (ICSS), wordt verdacht van fraude bij meerdere organisaties. Dat schrijft NRC. Fransen is een bekend voorvechter van rechten voor hiv-patiënten.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock // igorstefanovic

door Redactie Vf

Fransen werd in april 2020 van zijn taken ontheven toen er bij ICSS financiële onregelmatigheden waren ontdekt. Een onderzoek van een van internationale financiers van de wereldwijd opererende lobby-organisatie wees op grootschalige fraude: Fransen zou 113.000 euro van het fonds hebben verduisterd, maar de onderzoekers stuitten op meer ‘dubieuze transacties’ met een waarde van dik een half miljoen euro. De onderzoekers concludeerden dat de voormalig directeur een veelgebruikte witwastechniek toepaste, met vervalste contracten, nepfacturen en dubbele declaraties. Ook deed hij veel privé-uitgaven.

ICSS is sinds de schorsing van de oud-bestuurder failliet gegaan. De in Amsterdam gevestigde stichting ontving jaarlijks meer dan een miljoen euro aan donaties voor de bestrijding van aids en de belangenbehartiging van hiv-patiënten. Ook ontvingen zij jaarlijks geld van het ministerie van Buitenlandse Zaken (300.000 euro), de Postcode Loterij, de WHO, de Bill & Melinda Gates Foundation en het Aidsfonds. BuZa eist bijna een kwart miljoen euro terug. Ondertussen lijkt Fransen volgens NRC van de aardbodem verdwenen.

Lees het volledige bericht over de fraudezaak op de website van NRC.

Bron: NRC
Meer over Fraude Faillissement Aids HIV ICSS Raoul Fransen

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close