Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Vermogensfondsen lanceren ‘Kleine Armoede Hulp, Samen tegen armoede en eenzaamheid’

Nieuws

25 januari 2022

Volgende maand lanceren verschillende vermogensfondsen een nieuw gemeenschappelijk fonds voor projecten die eenzaamheid en armoede bestrijden. Het fonds gaat ‘Kleine Armoede Hulp, Samen tegen armoede en eenzaamheid’ heten en ziet op 25 februari het levenslicht, schrijft Fondsen in Nederland (FIN). Vrijwilligersorganisaties en groepjes burgers kunnen een donatie van maximaal 2500 euro aanvragen.

Het logo van Kleine Armoede Hulp, een fonds dat op 25 februari 2022 wordt gelanceerd.
Het logo van Kleine Armoede Hulp, een fonds dat op 25 februari 2022 wordt gelanceerd.

door Redactie Vf

Aan het begin van de coronacrisis kwam uit de hoek van de vermogensfondsen ‘Kleinecoronahulp’, waarmee vrijwilligersinitiatieven voor mensen in voedselnood en eenzaamheid financieel werden ondersteund. Meer dan vierhonderd projecten werden gefinancierd uit de gemeenschappelijke pot, waar 36 fondsen aan bijdroegen.

‘Zo bereik je mensen die anders niet bereikt worden’, licht Elise Kant, directeur van de Haella Stichting en initiator van ‘Kleine Armoede Hulp, Samen tegen armoede en eenzaamheid’ toe tegenover FIN. ‘Mensen die, ondanks hun problemen, nog nooit hulp hadden gezocht, trokken nu aan de bel. Daarmee werden én veel mensen voor het eerst geholpen en de omvang en impact van de problemen echt duidelijk.’ Af en toe leidden de kleine projecten ook tot krachtenbundeling en de start van grotere projecten.

Kleine Armoede Hulp

De vraag om steun aan Kleinecoronahulp leidt nu tot een soort doorstart van het fonds. Volgens Kant is eenzaamheid een structureel probleem in de samenleving, omdat de problemen bij lange na niet aan corona gerelateerd zijn. De fondsen van Kleinecoronahulp slaan daarom opnieuw de handen ineen voor Kleine Armoede Hulp. ‘Je hoeft geen stichting te zijn om geld te mogen vragen; ook groepjes van minimaal drie mensen mogen een aanvraag indienen.’

Iedere twee maanden komen de initiatieven en het fonds bij elkaar om te zien hoe de samenwerking loopt en waar ze contact tussen projecten kunnen stimuleren. ‘Van Kleinecoronahulp hebben we geleerd dat je ontwikkelingen niet kunt voorspellen. De kracht van deze aanpak is dat we kleinschaligheid en flexibiliteit verbinden met daadkracht en toegang tot fondsen. Daarmee zijn dit de vliegwielen van verandering.’

Website

In aanloop naar de lancering is het fonds een website gestart. 

Meer over Vrijwilligers FIN Armoede Armoedebestrijding Initiatieven Eenzaamheid Vermogensfondsen Elise Kant Haella Stichting

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close