Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Save the Children: Rohingya vluchtelingen geteisterd door branden

Nieuws

11 januari 2022

Bij branden in het grootste vluchtelingenkamp ter wereld zijn ongeveer 750 kinderen en minstens evenveel volwassenen dakloos geraakt. Dat laat vluchtelingenorganisatie Save the Children weten. Het is al de tweede verwoestende brand van het jaar in het kamp in Bangladesh.

Vluchtelingenkamp Cox's Bazar, in 2017.
Vluchtelingenkamp Cox's Bazar, in 2017. © Shutterstock // huseyinktk

door Redactie Vf

In Cox’s Bazar, waar op dit moment ongeveer een miljoen mensen verblijven, gingen driehonderd schuilplaatsen in vlammen op. Naast de ongeveer 1500 daklozen veroorzaakte de brand ook materiele schade: vier tijdelijke leercentra zijn vernietigd. De vlammen verspreidden zich dusdanig snel dat niemand tijd had om waardevolle spullen te redden, blijkt uit de gesprekken die Save the Children met de getroffen mensen voerde. De slachtoffers verblijven in sommige gevallen bij familieleden in het kamp, terwijl anderen zijn verplaatst naar een nabijgelegen kamp.

Trauma’s

Vorig jaar was er ook enorm vaak brand in de vluchtelingenkampen. In de eerste zeven maanden van 2021 waren er minstens honderd branden. De grootste, in maart 2021, verwoestte meer dan tienduizend schuilplaatsen en eiste het leven van vijftien mensen. Ongeveer 73 procent van de kinderen waarmee Save the Children werkt heeft bij personeel van de hulporganisatie over herbelevingen van de traumatische ervaringen in Myanmar verteld. Ze vluchtten destijds nadat hun huizen in brand waren gestoken.

‘Royhingya kinderen hebben in vier jaar meer meegemaakt dan veel mensen in hun hele leven, en de omstandigheden verslechteren alleen maar,’ aldus Onno van Manen, directeur van Save the Children in Bangladesh. ‘Deze kampen moesten veilig zijn voor vluchtelingen die meer dan vier jaar geleden hun huizen in Myanmar ontvluchtten.’

Meer over Vluchtelingen Save the Children Brand Rohingya

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close