Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Brandwondenstichting: ‘kindervuurwerk’ zorgt voor tientallen brandwonden bij kinderen

Nieuws

20 december 2021

Kindervuurwerk (categorie F1) is niet onschuldig, benadrukt de Nederlandse Brandwondenstichting in aanloop naar oud en nieuw. Ruim voor de feestdagen zijn er al tientallen kinderen gewond geraakt door zogenaamd kindervuurwerk. Artsen uit drie brandwondencentra en de Nederlandse Brandwonden Stichting starten daarom de campagne ‘Geen kinderspel’ om ouders bewust te maken van de gevaren.

Sonja Scholten, brandwondenarts in het Martini Ziekenhuis, voor de campagne 'Geen Kinderspel' van de Nederlandse Brandwondenstichting.
Sonja Scholten, brandwondenarts in het Martini Ziekenhuis, voor de campagne 'Geen Kinderspel' van de Nederlandse Brandwondenstichting. © Nederlandse Brandwonden Stichting

door Redactie Vf

Brandwondenarts in het Martini Ziekenhuis Sonja Scholten zegt dat letsel door kindervuurwerk kinderen voor het leven kan tekenen. ‘Kinderen zijn zich niet bewust van dit gevaar, maar volwassenen zouden dat wel moeten zijn. Ik zie dat kindervuurwerk vaak als cadeautje wordt gegeven met bijzondere feestdagen of met een verjaardag, zelfs al aan kinderen van twee of drie jaar oud. Het is gewoon geen kindercadeau.’

TikTok

Op dit moment gaat er een TikTok-format rond waarbij jongeren op brandend vuurwerk stampen en ze tot soms derdegraads brandwonden oplopen. Maar niet alleen een TikTok challenge veroorzaakt vuurwerkslachtoffers; het komt ook regelmatig voor dat een grondbloem, tolletje of sterretje in jassen of schoenen van kinderen terechtkomen. ‘Het veroorzaakte regelmatig ernstige brandwonden die vaak moeten worden geopereerd,’ vertelt kinder- en brandwondenchirurg Annebeth de Vries. 

Bewustwordingscampagne

Met ‘Geen kinderspel’ willen de initiatiefnemers ouders bewust maken van de gevaren van kindervuurwerk. Het voorkomen van brandwondenongevallen door kinderen goed aan te kleden helpt daar bijvoorbeeld al bij. Volgens de brandwondenarts loont het om de capuchon van de jas te halen of om de broek van het kind in de schoenen te doen. ‘Mocht het toch misgaan: koel de wond dan zo snel mogelijk tien minuten met lauwwarm water; zo voorkom je dat een brandwond nog dieper wordt.’

Meer over Nederlandse Brandwonden Stichting TikTok Geen kinderspel Oud en Nieuw Sonja Scholten Vuurwerk

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close