Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

VriendenLoterij Museumprijs 2021 naar Kasteel Hoensbroek

Nieuws

6 december 2021

De VriendenLoterij Museumprijs 2021 is dit jaar voor Kasteel Hoensbroek. Zij kregen binnen het thema van dit jaar - ‘digitaal verhaal’ – de meeste publieksstemmen (41 procent). Het museum wint een bijdrage van 100.000 euro om zijn museumdroom te realiseren.

Kasteel Hoensbroek wint de Museumprijs 2021.
Kasteel Hoensbroek wint de Museumprijs 2021. © VriendenLoterij (C)

door Redactie Vf

De Museumprijs wordt ieder jaar uitgereikt door de VriendenLoterij (voorheen BankGiro Loterij), het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Museumvereniging. De prijs van 2021 ging naar het museum dat zich het meest onderscheiden heeft door de inzet van digitale middelen om haar verhaal te vertellen; in de coronacrisis een toepasselijk criterium, aangezien musea geruime tijd dicht moesten blijven.

Middeleeuwse sferen

‘De manier waarop Kasteel Hoensbroek digitale middelen inzet is, zeker gelet op het formaat van het museum, heel indrukwekkend,’ aldus Cultuurfonds-directeur Cathelijne Broers. ‘Kasteel Hoensbroek weet bezoekers online terug te brengen naar Middeleeuwse sferen en zo te verleiden tot een bezoek aan het fysieke kasteel. Het laat daarbij zien dat je met enthousiasme, bevlogenheid en een topteam aan medewerkers en vrijwilligers veel van de grond kunt krijgen.’

Hans Thuis, directeur van het kasteel, noemt het ‘geweldig’ dat het publiek hen als winnaar uitgeroepen heeft. ‘Met de bijdrage kunnen we onze droom realiseren; we willen alle generaties met de modernste mediamiddelen koppelen aan ons erfgoed. We laten als het ware de kasteelbewoners van de afgelopen eeuwen zelf hun verhalen vertellen. Zo brengen we op een moderne manier het verleden naar het heden.'

Museumprijs

De andere twee genomineerde musea waren Museum Volkenkunde Leiden en het Amsterdam Museum. Zij kregen respectievelijk 37 en 22 procent van de stemmen. De prijs werd voor de achtste keer uitgereikt. Eerder wonnen organisaties zoals Naturalis (2020), het Stedelijk Museum Schiedam (2019) en het Nationaal Monument Kamp Vught (2016) de onderscheiding.

Meer over Goede Doelen Loterijen Museum VriendenLoterij Prins Bernhard Cultuurfonds Naturalis Stedelijk Museum Schiedam Museumvereniging Kasteel Hoensbroek Museumprijs 2021

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close