Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Twee procent van wereldwijde filantropie gaat (slechts?) naar klimaatverandering

Onderzoek Nieuws

26 oktober 2021

Het afgelopen jaar is de hoeveelheid geld dat werd gedoneerd aan doelen die zich met klimaatverandering bezigen licht gegroeid, maar het blijft slechts twee procent van het bedrag dat wereldwijd gegeven werd. Dat blijkt uit een rapport van de ClimateWorks Foundation waar Amerikaans filantropiemagazine The Chronicle of Philanthropy over schrijft. ‘Met de extreme gebeurtenissen die plaatsvinden vonden we het schokkend dat er zo weinig geld voor was.’

Een smeltende gletsjer in Antarctica.
Een smeltende gletsjer in Antarctica. © Shutterstock // Bernhard Staehli

door Redactie Vf

In 2019 schatte ClimateWorks de totale hoeveelheid geld dat werd besteed aan klimaatorganisaties op vijf tot negen miljard dollar. Een jaar later is dat zes tot tien miljard. Dat er weinig inspanning wordt geleverd om de klimaatcrisis te bestrijden is niet te wijten aan een gebrek aan belangstelling van subsidiegevers, vindt de voorzitter van de onderzoeks- en adviesorganisatie Centre for Effective Philanthropy, Phil Buchanan. Het probleem is volgens hem misschien moeilijk voor stichtingen om aan te pakken omdat het een groot mondiaal probleem is. Ze zien het misschien niet als onderdeel van hun missie, kunnen hun impact niet goed bepalen. De resultaten die stichtingen boeken tegen klimaatverandering zijn daarnaast moeilijk te meten, aldus Buchanan.

‘Er is niets goeds aan het feit dat we steeds regelmatiger de effecten van de klimaatverandering in gemeenschappen zien. Misschien is dat de wake-up call waardoor er meer filantropie wordt ingezet om er ook echt iets aan te doen,’ zegt Buchanan. 

Johannes Lundershausen, als klimaatexpert actief bij een Duitse organisatie die zich richt op het adviseren van klimaatveranderingsinspanningen, vindt het totale resultaat van twee procent karig, maar ziet ook dat klimaatfilantropie relatief nieuw is. Er moeten volgens hem meer manieren zijn waarop donateurs betrokken kunnen raken en er moet meer samenwerking komen tussen bestaande organisaties. ‘Maar de koers is goed, er is vooruitgang.’

Het grootste deel van het geld was in 2020 afkomstig van individuele (major) donoren. Stichtingen gaven 1,9 miljard dollar aan donaties, een verdubbeling ten opzichte van 2015.

Meer over Klimaat Filantropie Chronicle of Philanthropy Klimaatfinanciering ClimateWorks Foundation

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close