Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Hersenstichting en MIND pleiten met Manifest voor kennis-programma hersengezondheid

Nieuws

28 september 2021

De Hersenstichting en MIND gaan in samenwerking met organisatie voor gezondheidsonderzoek ZonMw een Manifest lanceren voor het opzetten van een nationaal kennis- en innovatieprogramma voor psychische gezondheid en gezonde hersenen. Doel van het Manifest ‘Hoofdzaken’ is om samenwerking te bevorderen tussen verschillende disciplines in de gezondheidszorg, zoals psychiatrie, psychologie en neurologie. Zij krijgen daarbij hulp van wetenschapsorgaan NWO en LSH/Health Holland.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock // Alex_Po

door Redactie Vf

Een kwart van de Nederlanders heeft een hersen- of psychische aandoening. Tot die groep behoren mensen met psychische stoornissen, niet aangeboren hersenletsel of chronische hersenaandoeningen die geleidelijk ontstaan, zoals slaapstoornissen, Alzheimer en Parkinson. Deze aandoeningen hebben grote impact op het dagelijks leven van patiënten en hun omgeving. Uiteindelijk is ongeveer twintig procent van de jaarlijkse sterfgevallen in Nederland gerelateerd aan een ernstige hersenaandoening.

Tegelijkertijd is de behandeling van hersenaandoeningen duur, waardoor de behandelmogelijkheden beperkt zijn. Meer dan een kwart van alle zorgkosten in Nederland is bestemd voor de behandeling van hersenkwalen. 

Kennis delen en oplossingen zoeken

De werking van de hersenen is enorm complex. Er is heel veel, en tegelijkertijd nog veel te weinig over de werkingen van het brein bekend. Hoofdzaken wil, door middel van onderzoek en kennisdeling, hersen- en psychische aandoeningen beter gaan begrijpen in een poging om hersenletsel en psychische stoornissen te voorkomen, behandelen en op termijn genezen. De partijen verenigd in Hoofdzaken willen zich richten op kennisdeling tussen partijen die met hersengezondheid bezig zijn en het realiseren van oplossingen voor patiënten. Daarvoor pleiten zij voor minimaal tien jaar structurele financiering.

De ambitie is om in 2040 mensen met een aandoening vijf jaar langer in goede gezondheid te laten leven.

30 september

De presentatie van het Manifest was op donderdag 30 september in De Remise in Den Haag. Koningin Máxima was bij de lancering aanwezig. Het gehele manifest te lezen op de website van Hoofdzaken.

Bron: ZonMw
Meer over Kennis Gezondheid Medische zorg Hersenstichting MIND Psychologie Hersenen Hoofdzaken Wetenschappelijk onderzoek ZonMw

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close