Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Extinction Rebellion protesteert tegen Formule 1 tijdens Grand Prix in Zandvoort

Nieuws

31 augustus 2021

Klimaatactiegroep Extinction Rebellion gaat aankomend weekend tijdens de Grand Prix Formule 1 in Zandvoort protesteren. Zij zullen een ‘Formule 0’ race gaan fietsen door de badplaats om aandacht te vragen voor de gang van zaken rond de organisatie van het raceweekend. Er is de afgelopen anderhalf jaar vanuit veel verschillende hoeken kritiek geuit op de terugkeer van de Formule 1 naar Nederland.

door Redactie Vf

Het aankomende weekend trekken honderdduizenden mensen uit alle hoeken van de wereld naar de Nederlandse kustplaats om de voorbijsnellende bolides – en Max Verstappen - van dichtbij te zien. Extinction Rebellion pakt die kans aan om mensen bewust te maken van de impact van de Formule 1 op het landschap en de broeikasgassen.

'Onnodige uitstoot'

‘De Grand Prix op Zandvoort is een toonbeeld van de onnodige uitstoot, natuurverstoring en vriendjespolitiek die onze toekomst bedreigen,’ schrijft de actiegroep op haar website. Volgens de klimaatactivisten worden er voor de Formule 1 constant aanpassingen en uitzonderingen gemaakt. Zo rijdt de NS die dag een aangepaste dienstregeling, mogen bezoekers in coronatijd kamperen naast het circuit en gelden de stikstofregels een weekendje niet.

‘Het recente IPCC-rapport is kraakhelder: de crisis is nu. Om kans te houden op een leefbare toekomst moeten we met z’n allen het roer omgooien en binnen enkele jaren broeikasgasuitstoot terugbrengen naar nul. Daarom stappen we zondag 5 september op de fiets en rijden een ‘Formule 0’ in Zandvoort.’ De organisatie roept deelnemers op om verkleed te gaan als duindier en een ‘Formule 0’ vlag mee te nemen.

Racekaravaan over het strand

Eerder staken actievoerders al een stokje voor de plannen van drie Formule 1 teams om over het strand en door het beschermd stiltegebied Noordvoort naar het circuit te rijden. 73.000 mensen tekenden een petitie tegen de plannen. De teams zagen toen van die mogelijkheid af.

Meer over Klimaat Natuur Fietsen Broeikasgassen Extinction Rebellion Formule 1 Zandvoort

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close