Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Overwinning voor Wakker Dier en Dierenbescherming: einde plofkip in supermarkt

Nieuws

11 augustus 2021

Nu de Boni als laatste supermarkt heeft toegezegd de zogenaamde ‘plofkip’ in de ban te doen, is in de nabije toekomst alle verse kip in de supermarkt van minstens één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming voorzien. Van Albert Heijn tot Aldi en van Dirk tot DekaMarkt: uiterlijk eind 2023 zijn er geen plofkipfilets, -drumsticks of -vleugeltjes meer te koop. Wakker Dier spreekt van een ‘wereldwijde primeur’.

Scharrelkippen
Scharrelkippen © Shutterstock // zlikovec

door Redactie Vf

‘We zijn trots op de Nederlandse supermarkten en de kipsector dat zij kiezen voor een diervriendelijke houderij’, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier. De dierenwelzijnsorganisatie voert sinds 2012 campagne om kippenleed uit de supermarkt te krijgen. Dat resulteerde in eerste instantie in een kleine verbetering; lang lag in de supermarkt een kip die een iets beter leven had gehad, maar nog altijd geen ster verdient.

Vleeskippen terug in het boerenlandschap

Doordat de supermarkten enkel nog Beter Leven-kip gaan verkopen, verwacht Wakker Dier dat nog meer boerenbedrijven gaan veranderen om aan de eisen te voldoen. De kippen zijn van een gezonder ras, dat niet in een te hoog tempo vetgemest en geslacht wordt. Ook krijgen ze daglicht in de stal, meer ruimte en kunnen ze overdekt buiten lopen. ‘Na decennialang aan het oog te zijn onttrokken, komen vleeskippen weer terug in het landschap’, aldus de dierenwelzijnsorganisatie.

Alle kip heeft nu een Beter Leven keurmerk, een onafhankelijk keurmerk van de Dierenbescherming. Het eerste Beter Leven-keurmerk werd in 2007 uitgedeeld, maar daarna kwam de werkwijze nog niet snel van de grond. Twee jaar geleden was ongeveer een kwart van de kip die in de supermarkt te verkrijgen was ‘goedgekeurd’. Nu spreekt de Dierenbescherming van een ‘kantelmoment' voor de vleeskuikens.

Meer over Supermarkt Dierenbescherming Dieren Wakker Dier Anne Hilhorst Dierenwelzijn Kippen

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close