Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Non-profits en gemeenten bereiken meer kinderen in armoede

Nieuws

13 juli 2021

Het aantal door gemeenten en maatschappelijke organisaties bereikte kinderen in armoede is de afgelopen drie jaar sterk gestegen, blijkt uit onderzoek van I&O Research. In 2020 kreeg 81 procent van kinderen in armoede hulp, terwijl dat in 2017 nog slechts 43 procent was. De vier landelijke armoedepartijen verenigd in programma ‘Sam&’ (Leergeld Nederland, Nationaal Fonds Kinderhulp, Stichting Jarige Job en Jeugdfonds Sport & Cultuur) hebben nauw samengewerkt met gemeenten om de stijging te bewerkstelligen.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock // StanislauV

door Redactie Vf

Effect van ondernomen actie

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) groeit in Nederland één op de dertien kinderen op in armoede. Dat belemmert hun ontwikkeling en houdt hen tegen hun talenten te ontwikkelen. De regering stelt sinds 2017 structureel extra geld ter beschikking aan gemeenten en non-profits voor de aanpak van kinderarmoede, met als doel om ieder kind te bereiken en ondersteunen. In 2019 kwam daarbij de ambitie om het aantal huishoudens met een laag inkomen te doen dalen en om breder inzicht te krijgen in de redenen waarom kinderarmoede een prominent probleem blijft.

Hoewel de ontwikkelingen goed zijn, blijven er ook nog wel verbeterpunten te zien, vooral aan de kant van gemeenten. Zo is het lastiger om kinderen te bereiken wiens ouders werken en is het moeilijk om kinderen actief te betrekken bij het maken van nieuw beleid op het gebied van kinderarmoede.

Negatieve impact op kinderen

De overheid kan ook nog meer doen. Dat is een conclusie van onderzoekbureau voor sociale vraagstukken De Beleidsonderzoekers die de negatieve impact van armoede op kinderen in beeld bracht. Bij de ondersteuning van kinderen en gezinnen is meer samenhang nodig tussen de gebieden waar armoede invloed op heeft, zoals hun woonomgeving en school. Zij adviseren ook om meer te investeren in het opleiden van professionals.

Brief aan de Kamer

Demissionair minister Koolmees van Sociale Zaken heeft alle bevindingen van het onderzoek naar de Kamer gestuurd en kondigt in een brief onder andere aan dat de Alliantie Kinderarmoede financiële steun mag verwachten, en dat de subsidie aan de Sam&-organisaties wordt verlengd tot eind 2022. Daarnaast rapporteert het kabinet begin volgend jaar over het aantal huishoudens dat te maken heeft met een laag inkomen.

Meer over Kinderen Den Haag Armoede Armoedebestrijding Jeugdfonds Sport en Cultuur Nationaal Fonds Kinderhulp De Beleidsonderzoekers I&O Research Leergeld Nederland Sam& Stichting Jarige Job Wouter Koolmees

Advertentie

Close