Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Ifunds Engage 365, Demo 1op1

Meer belangstelling voor reanimatie na hartstilstand voetballer Eriksen

Nieuws

14 juni 2021

Het Rode Kruis en de Hartstichting hebben gisteren een piek in het aantal mensen die informatie zoeken over reanimatie waargenomen. Ook werden er vier keer zoveel reanimatiecursussen verkocht. Directe aanleiding voor de piek was de reanimatie van voetballer Christian Eriksen, die tijdens de EK-wedstrijd van Denemarken tegen Finland een hartstilstand kreeg.

Christian Eriksen in het shirt van Denemarken tijdens een wedstrijd op het WK van 2018.
Christian Eriksen in het shirt van Denemarken tijdens een wedstrijd op het WK van 2018. © Shutterstock // Marco Iacobucci Epp

door Marijn Thijs

De beelden waren afgelopen zaterdag ijzingwekkend: in de 43e minuut van de wedstrijd raakte Deense sterspeler Eriksen ineens onwel. Achteraf bleek hij een hartstilstand te hebben gehad. Hij werd met succes gereanimeerd op het veld en het gaat ondertussen weer goed met hem.

Het incident, wat zich voor miljoenen ogen afspeelde, blijkt veel kijkers tot actie gemaand te hebben. Dat blijkt uit cijfers van het Rode Kruis en de Hartstichting. Het Rode Kruis verkocht in de 24 uur na de hartstilstand van Eriksen 150 extra reanimatiecursussen verkocht. Ook bezochten duizenden mensen de website van de hulpdienst om informatie in te winnen over reanimeren en keken ze op hun YouTube-kanaal naar uitlegvideo's. 'Als we kijken naar de interesse voor deze cursussen zien we een vertienvoudiging van het aantal bezoekers,' vertelt een woordvoerder aan de NOS.

Ook op de site van de Hartstichting werd drie keer zoveel gezocht naar informatie over een hartstilstand. Op hartslag.nu, een netwerk van burgerhulpverleners, kwamen 300 nieuwe aanmeldingen binnen van mensen die zich beschikbaar stellen in het geval van acute nood in de buurt. Normaal krijgen zij veertig aanmeldingen per dag. 

Simon Kjaer

De eerste reactie van de omstanders bij een hartstilstand is cruciaal tijdens de acute fase, vertelt emeritus hoogleraar cardiologie aan het Amsterdam UMC Jan Piek tegen de Volkskrant. Daarom maakt de eerste reactie van Denemarken-aanvoerder Simon Kjaer wereldwijd indruk. Hij wist meteen wat hij moest doen: hij draaide Eriksen's hoofd naar achteren en zorgde ervoor dat hij zijn tong niet zou inslikken. Daarmee deed hij het voorwerk voor de toegesnelde teamarts en redde hij mede het leven van zijn teamgenoot. Vervolgens maakte hij samen met zijn teamgenoten een menselijke muur om Eriksen heen en troostte hij Eriksen's aangeslagen vriendin.

Bron: NOS
Meer over Hartstichting Rode Kruis Gezondheid Christian Eriksen EHBO Reanimatie

Marijn Thijs

Webredacteur

Als webredacteur houdt Marijn zich sinds januari 2019 bezig met fondsenwerving.nl. Daarnaast speelt hij ook een actieve rol in het redactieteam van het Vakblad fondsenwerving o.a. als eindredacteur. Hij produceerde tevens de Vf-podcastseries. Marijn haalde in 2018 een Master of Arts (MA) aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij internationale journalistiek studeerde.

Wekelijksenieuwsbrief

Hey, vond je dit nou een goed verhaal? Wil je meer van dit soort verhalen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close