Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

'Drie Gelderse gemeenten schaften vergunningplicht collecte af'

Nieuws

7 juni 2021

In sommige gemeenten is de vergunningplicht voor het organiseren van een huis-aan-huiscollecte niet langer nodig. In de provincie Gelderland kan men bijvoorbeeld in de gemeenten Wijchen, Druten en Nijmegen zonder vergunning langs de deuren, schrijft De Gelderlander. Toezichthouder CBF is niet blij met de ontwikkelingen.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock // Andrei Korzhyts

door Redactie Vf

De provinciale krant sprak twee inwoners van Druten, die twijfels hadden over een collecte waar ze recent aan hadden gegeven. Ze kwamen er toen achter dat er in hun gemeente geen vergunning nodig was voor een collecte. ‘Dat was voor mij een grote verrassing en ook de wijkagent was niet op de hoogte,’ vertelt Henk van Elk, één van de twee mannen die als gevolg van deze realisatie contact zocht met de gemeente.

'Deur open voor organisaties met slechte bedoelingen'

Het CBF, toezichthouder goede doelen en medebeheerder van het landelijke Collecterooster, is niet blij dat men zonder vergunning langs de deuren kan. ‘We betreuren het dat sommige gemeenten de vergunningplicht hebben afgeschaft. Het zet de deur verder open voor organisaties die niet de beste bedoelingen hebben, omdat er geen controle is. Naar onze mening is daarmee een stuk bescherming voor de inwoners weggevallen,’ aldus woordvoerder Map van der Wilden tegen De Gelderlander.

De Gelderlander heeft bij de drie gemeenten navraag gedaan. In Nijmegen blijkt er al tien jaar geen vergunningplicht te bestaan voor huis-aan-huiscollectes. In Wijchen en Druten kan collecteren sinds vorig jaar zonder vergunning, maar zij willen verder niet reageren voordat ze de brief van de inwoners hebben beantwoord.

Meer over CBF Collecteren Collecterooster De Gelderlander

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close