Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

KidsRights: Nederlandse kinderen kregen amper prioriteit in coronabeleid

Onderzoek Nieuws

3 juni 2021

Nederlandse kinderen zijn tijdens de bestrijding van de coronapandemie structureel de dupe geweest van het overheidsbeleid. Dat schrijft kinderrechtenorganisatie KidsRights op basis van haar jaarlijkse KidsRights Index. ‘In de pandemie en de komende nasleep is de jeugd de grootste groep indirecte slachtoffers.’

door Redactie Vf

Scholen dicht

KidsRights verwijt Nederland vooral dat de scholen zonder pardon werden gesloten, zonder geprobeerd te hebben ze open te houden. Die maatregel was er vooral op gericht om ouders thuis te houden, en paste binnen het ‘werk zoveel mogelijk thuis’-beleid. KidsRights vindt dat Nederland daarmee internationaal gezien als ‘zeer slecht voorbeeld geldt, waarbij kinderen als middel zijn gebruikt.’ Ook de coronarichtlijnen van het VN kinderrechtencomité zijn niet gevolgd.

‘Door de aanhoudende pandemie en de verwoestende implicaties blijken onze voorspellingen over de negatieve gevolgen voor kinderen wereldwijd nu helaas nog veel ernstiger dan gedacht,’ zegt Marc Dullaert, oprichter van KidsRights. ‘Het is hoogst noodzakelijk dat overheden en ons nieuwe kabinet in hun post-coronabeleid net zoveel focus hebben op de geestelijke gezondheid van onze jeugd als op de economie. Onderwijsherstel is met name dé sleutel tot het voorkomen van een catastrofe voor een hele generatie.

KidsRights Index

De KidsRights Index is een ranking die jaarlijks meet hoe kinderrechten in 182 landen wereldwijd worden nageleefd en in hoeverre ze worden verbeterd. Voor de editie 2021 van het rapport keek de non-profit extra naar de impact van het coronavirus op kinderen. Nederland staat op dit moment op de vijfde plaats, maar KidsRights verwacht dat het nalatige coronabeleid ervoor zal zorgen dat Nederland flink zal zakken.

Gevolgen op de lange termijn

De druk op de mentale gezondheid van kinderen als gevolg van corona uit zich nu al in getallen. De Kindertelefoon meldde onlangs een dagelijks gemiddelde van 1500 telefoontjes over huiselijk geweld, depressie, zelfbeschadiging en suïcidale gedachten; een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. Volgens het Amsterdam UMC zal het aantal kinderen met ernstige psychische problemen met de helft toenemen. Ook het aantal gevallen van kindermishandeling en emotionele verwaarlozing is bijna verdrievoudigd. 40.000 kinderen leden onder een gebrek aan onderwijs of waren getuige van huiselijk geweld, vergeleken met bijna 15.000 in 2017.

Haaks op België

Waar in Nederland de scholen dichtgingen en er lange tijd geen perspectief was voor kinderen in het (voortgezet) onderwijs, ging het bij onze zuiderburen volledig anders. Tijdens de tweede lockdown deed de Belgische regering er alles aan om de scholen wel veilig open te houden. ‘Deze aanpak heeft ertoe geleid dat coronagerelateerde problematiek onder de jeugd in België lager is gebleven.’

Informatievoorziening

Eén aspect heeft de Nederlandse regering volgens KidsRights wel goed aangepakt: de kinderparticipatie in de pandemie. Er werd een speciale kinderpersconferentie georganiseerd en op de website van de Kinderombudsman werd een coronasectie ingericht.

Meer over Onderwijs Overheid Coronavirus CoVid-19 Mentale gezondheid KidsRights KidsRights Index

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close