Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Appeltjes van Oranje uitgereikt aan organisaties voor psychisch kwetsbaren

Nieuws

2 juni 2021

Stichtingen voor psychisch kwetsbaren Ixta Noa, Zelfregiecentra van Vriendendiensten en het Expertise Center Education Saba hebben een Appeltje van Oranje van het Oranje Fonds gewonnen. Het thema van de jaarlijkse uitreiking was deze keer ‘Mentale Kracht’. De drie organisaties kregen de prijs dinsdagmiddag uit handen van Koningin Máxima, die ook bekend maakte dat het Oranje Fonds, samen met Stichting MIND, een meerjarig programma start tegen mentale problemen.

Het Grote Appeltje in handen van Ixta Noa-directeur Gerard de Roos tijdens de uitreiking op 1 juni 2021.
Het Grote Appeltje in handen van Ixta Noa-directeur Gerard de Roos tijdens de uitreiking op 1 juni 2021. © Oranje Fonds (screenshot)

door Redactie Vf

Bij de drie winnaars zijn vrijwilligers actief die klaarstaan met psychische problemen. Vaak zijn dat mensen die zelf ook ervaring met mentale gezondheidsklachten hebben. Samen zetten ze stappen zodat getroffenen meer en beter mee te kunnen doen in de samenleving.

De winnaars

Het Grote Appeltje, de ‘hoofdprijs’, ging naar Ixta Noa uit Arnhem. Bij de stichting krijgen mensen met psychische klachten ondersteuning van ervaringsdeskundigen. Ook in coronatijd bleven zij benaderbaar voor hun doelgroep. Volgens de jury verdienen zij het grote Appeltje vanwege de bijzondere manier waarop zij zich blijven ontwikkelen en vernieuwen.

De overige Appeltjes waren bestemd voor het Zelfregiecentra van Vriendendiensten uit Deventer en het Ways of Wellbeing-project van het Expertise Center Education Care van het eiland Saba. De Deventerse stichting organiseert veel activiteiten waarbij wederkerigheid en waardigheid voorop staan. Op die manier komen mensen met mentale problemen met meer mensen in contact en motiveert het hen onderling met elkaar te spreken. Het Ways of Wellbeing-project ondersteunt kinderen met een beperking en hun ouders. Deze kinderen hebben het moeilijker doordat het coronavirus het eiland afsloot van de omgeving, en ook de sporen van orkaan Irma die in 2017 op het eiland huishield zijn nog altijd te zien.

Oranje Fonds en MIND starten meerjarig project: ‘Herstel dichtbij’

Met de intrede van het coronavirus en de sociale en fysieke isolatie die daarbij kwam kijken zijn meer mensen getroffen door mentale klachten zoals eenzaamheid en depressie. Het Oranje Fonds maakte daarom bij monde van de Koningin bekend extra steun te gaan bieden aan vrijwilligersprojecten voor die doelgroep met het programma ‘Herstel dichtbij’. Ze slaan daarvoor de handen ineen met Stichting MIND. Tachtig zelfregie- en herstelinitiatieven krijgen drie jaar lang ondersteuning, zodat iedereen die daar behoefte aan heeft dicht bij huis hulp kan krijgen.

Meer over Appeltjes van Oranje Oranje Fonds MIND Mentale kracht Mentale gezondheid Gerard de Roos Ixta Noa

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close