Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Eva-Maria Merz bekleedt nieuwe leerstoel Donor Studies bij het Centrum voor Filantropische Studies

Onderzoek Nieuws

26 mei 2021

Eva-Maria Merz is per 15 mei benoemd tot hoogleraar Donor Studies aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze bekleedt de leerstoel ‘Donor Studies’ en geeft leiding aan de DONORS groep van het Centrum voor Filantropische Studies (CFS). Het onderzoek van Merz richt zich op de invloed van persoonlijke en sociale netwerkkenmerken op (bloed)donormotivatie en -gedrag in verschillende contexten. De nieuwe leerstoel wordt gesponsord door bloedbank Sanquin.

Eva-Maria Merz
Eva-Maria Merz

door Redactie Vf

Prosociaal gedrag

‘Deze leerstoel biedt mij en mijn onderzoeksgroep de mogelijkheid om nieuwe horizonnen te verkennen in het donoronderzoek,’ vertelt Merz. ‘Mijn passie voor het onderwerp geven heeft te maken met een sterke drive om prosociaal gedrag te doorgronden en een fascinatie voor gezondheids- en medische kwesties.’

Volgens Merz zijn (bloed)donoren een unieke groep mensen die haar kunnen helpen met het onderzoeken van complex prosociaal gedrag, mede omdat er veel informatie bekend is van donoren. Op termijn zou het onderzoek kunnen helpen om nieuwe donoren te werven, maar ook om de maatschappij vriendelijker te maken. ‘Het is een prachtige bron aan informatie om de mens achter de donor te leren kennen. Uiteindelijk hopen we internationaal en multidisciplinair onderzoek op te zetten dat sociaal gedrag helpt te voorspellen.’ 

Donatie lichaamsmateriaal steeds belangrijker

CFS-directeur René Bekkers heet Merz van harte welkom en benadrukt dat onderzoek naar donatie van lichaamsmateriaal van groot belang kan zijn voor de toekomst. ‘Het aantal medische toepassingen van gedoneerd lichaamsmateriaal neemt toe. Zij zijn steeds belangrijker voor de kwaliteit van leven, maar roepen ook maatschappelijke en ethische vragen op. Het is daarom belangrijk te weten wat donors motiveert en hoe zij nadenken over het doneren.’

Meer over René Bekkers Centrum Filantropische Studies Vrije Universiteit

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close