Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Goede Doelen Loterijen schenken in totaal 486 miljoen aan ongeoormerkt geld aan beneficianten in 2020

Kort & Goed

4 mei 2021

In een jaar zonder Goed Geld Gala’s van de Goede Doelen Loterijen kunnen de beneficianten van de BankGiro Loterij, PostcodeLoterij en VriendenLoterij hun cheques niet tijdens een feestelijke bijeenkomst in ontvangst nemen. Dat neemt niet weg dat de loterijen opnieuw honderden organisaties en projecten ondersteunen met een vrij besteedbare bijdrage. In totaal gaven de Goede Doelen Loterijen dit jaar 486,3 miljoen euro weg: iets minder dan in 2020. Waarschijnlijk komt dat mede doordat het minimum afdrachtspercentage voor loterijen per 2020 is aangepast.

De Postcode Loterij kon 346.795.240 euro uitkeren aan haar begunstigden.
De Postcode Loterij kon 346.795.240 euro uitkeren aan haar begunstigden.

door Marijn Thijs

Postcode Loterij: 346,8 miljoen

Het bedrag van de PostcodeLoterij was, zoals ieder jaar, het grootst. Ruim drie miljoen mensen spelen mee aan de loterij en gezamenlijk wisten zij 121 organisaties die zich inzetten voor een groene en rechtvaardige wereld te steunen met een bedrag van 346,8 miljoen.

Daarbij waren er grote extra schenkingen bestemd vanuit het zogenoemde Droomfonds voor het KNCV Tuberculosefonds en voor Natuurmonumenten. Het Tuberculosefonds krijgt elf miljoen om het project ‘Nooit meer een pandemie’ te financieren, waarmee wordt gewerkt aan de wereldwijde invoering van een alles-in-eentestmethode die infectieziektes kan aantonen. Doel is om ziektes sneller op te sporen en massale verspreiding te voorkomen. Natuurmonumenten krijgt vijf miljoen voor een project waarmee de lokale voedselvoorziening in Rotterdam een boost krijgt: ‘Rotterdam de boer op!’

Er waren ook extra bijdragen voor verschillende non-profits die een grote rol speelden bij de bestrijding van de coronapandemie, zoals de Voedselbanken, het Rode Kruis en het Crisisfonds voor Kwetsbare kinderen, en voor onderzoekscollectief Bellingcat. Met hun unieke werkmethode stellen zij veel misstanden aan de kaak. Zij kregen een miljoen euro om hun werk uit te breiden.

Vereniging Hendrick de Keyser (C) Roy Beusker Fotografie

BankGiro Loterij: 83,5 miljoen

De bijna 800.000 deelnemers van de BankGiro loterij speelden dit jaar 83,5 miljoen bij elkaar voor 63 culturele organisaties. Omdat musea en theaters het enorm zwaar hebben gehad, was er vanuit de loterij ook veel aandacht voor het Kickstart Cultuurfonds, dat de BankGiro Loterij samen met onder andere het Cultuurfonds startte. Zeven organisaties die zich landelijk inzetten voor cultuurbehoud, toegankelijkheid en monumentenzorg in Nederland, konden op een bijdrage van in totaal 24,3 miljoen rekenen. Het grootste deel van dat bedrag ging naar het Cultuurfonds en het BankGiro Loterij Fonds, maar ook Vereniging Hendrick de Keyser (1,3 miljoen euro), de Museum Plus Bus (500.000 euro), De Hollandsche Molen (467.700 euro) en BOEi (676.526 euro) mochten mooie bedragen in ontvangst nemen.

VriendenLoterij: 56 miljoen

Deelnemers van de VriendenLoterij brachten een mooi bedrag binnen voor doelen die zich inzetten voor de verbetering van gezondheid en welzijn in Nederland. De loterij keerde 56 miljoen uit aan maatschappelijke en sportieve stichtingen en verenigingen. Extra aandacht is er vanuit deze loterij voor mensen die lijden onder armoede, kansenongelijkheid en eenzaamheid. In totaal krijgen organisaties die zich met deze thema’s bezighouden 7,15 miljoen euro aan extra steun. De grootste schenking, 900.000 euro, gaat naar Vereniging SchuldHulpMaatje. Voor de pandemie waren er al 1,4 miljoen Nederlandse huishoudens met schulden, en de kans is zeer groot dat dat getal door het wegvallen van werk tijdens coronatijd gegroeid is.

--

Dit artikel verscheen eerder in Kort en Goed, in het Vakblad fondsenwerving dat op 4 mei 2021 verscheen.

Meer over Goede Doelen Loterijen Goed Geld Gala BankGiro Loterij PostcodeLoterij VriendenLoterij Vf 23-2

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close