Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie wil wetgeving voor gezondere voeding

Onderzoek

15 februari 2021

De Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie, bestaande uit het Diabetes Fonds, de Hartstichting, MLDS en de Nierstichting, wil dat er in een nieuw regeerakkoord aandacht komt voor wetgeving die het eten en drinken van Nederlanders gezonder maakt. Dat doen ze op basis van een eigen peiling waaruit blijkt dat veel mensen het belangrijk vinden dat voedsel gezonder wordt. De oproep wordt ondersteund door UNICEF, de gemeente Amsterdam en JOGG.

Een selectie gezonde producten (groente, fruit, noten, vette vis).
Een selectie gezonde producten (groente, fruit, noten, vette vis). © Shutterstock // Antonina Vlasova

door Redactie Vf

Uit het onderzoek van de nieuwe Alliantie blijkt dat een overgrote meerderheid wil dat bewerkte voeding gezonder wordt (82 procent), er een verbod komt op reclame voor ongezonde voeding gericht op kinderen (72 procent) en dat suikerhoudende frisdranken duurder moeten worden (62 procent).

Eerdere afspraken tussen de voedingsindustrie en de overheid hebben niet het gewenste resultaat bereikt, zegt de Alliantie bij de lancering van de campagne ‘Het is tijd voor gezonde voeding’. Wat hen betreft maakt het nieuwe kabinet een einde aan de vrijblijvendheid waarmee er nu met de regels wordt omgegaan.

Te kleine stappen

‘Ongezond eten en drinken maakt mensen ziek. Daarom moet de hoeveelheid zout, suiker en ongezond vet in producten omlaag,’ zegt Nierstichting-directeur Tom Oostrom. In de voedselketen worden te kleine stappen gezet. ‘Het nieuwe kabinet moet prioriteit geven aan wetgeving om het voor Nederlanders makkelijker te maken om gezond te kunnen eten en drinken. De jarenlange zelfregulering door de voedingsindustrie heeft te weinig opgeleverd.’

Wat Oostrom betreft moet de focus eerst op de jeugd. Als zij leren hoe ze gezond kunnen leven, zorgt dat ervoor dat het aantal kinderen dat (veel) te zwaar is terugloopt, en waarschijnlijk dat het aantal mensen met overgewicht in de toekomst überhaupt afneemt. ‘Als we nu niks doen, heeft in 2040 bijna twee op de drie mensen overgewicht. Dat zijn meer dan negen miljoen mensen. Om dit probleem aan te pakken willen we een maatschappij waarin gezond eten en drinken de standaard is.’

Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie

Meer informatie over de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie en de onderzoeksrapporten van de gezondheidsfondsen: https://gezondegeneratie.nl/alliantievoeding/

Meer over Hartstichting Gezondheid MLDS Diabetes Fonds Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie Nierstichting Voeding

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close