Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Oxfam: Corona heeft verschillen tussen arm en rijk nog verder vergroot

Onderzoek

25 januari 2021

In het jaarlijkse rapport over de economische ongelijkheid in de wereld concludeert Oxfam Novib dat de kloof tussen arm en rijk nog groter is geworden als gevolg van de coronacrisis. Het vermogen van de duizend rijkste mensen is alweer terug op het niveau van voor de corona-uitbraak, terwijl de gevolgen voor de armste mensen nog meer dan tien jaar na kunnen etteren.

Economische ongelijkheid, beeld ter illustratie.
Economische ongelijkheid, beeld ter illustratie. © Shutterstock // Hyejin Kang

door Redactie Vf

‘Onze falende economieën maken het mogelijk dat een kleine elite door hun almaar groeiende rijkdom de crisis comfortabel door kan komen, terwijl miljarden mensen niet weten hoe zij zich staande kunnen houden’, zegt algemeen directeur van Oxfam Novib Michael Servaes.

Economische klap

Onder de mensen die de crisis ‘comfortabel door kunnen komen’ vallen de tien rijkste mannen ter wereld zeker. Hun vermogen groeide tijdens de coronacrisis met een half biljoen dollar: genoeg om voor iedereen wereldwijd een coronavaccin te betalen. De keerzijde van die rijkdom is de ergste banencrisis in meer dan negentig jaar: driekwart van de arbeiders wereldwijd kon niet rekenen op een sociaal vangnet. Dat kan in de toekomst wereldwijd tot veel meer armoede leiden.

Oxfam vraagt ook aandacht voor de positie van vrouwen, die onevenredig hard worden geraakt omdat ze oververtegenwoordigd zijn in laagbetaalde beroepen met weinig sociale zekerheid. Daar komt bovenop dat zeven op de tien zorgmedewerkers vrouw is, waardoor ze sneller in aanraking komen met het coronavirus. 

Ongelijkheid kost levens

Ontwikkelingslanden dreigen ook langer gebukt te gaan onder de gevolgen van de coronacrisis vanwege de beperkte toegang tot vaccins. Een injectie is de snelste weg uit de crisis, maar er is op dit moment nog een wereldwijd tekort. De rijkere landen in de wereld hebben een groot deel van de vaccins opgekocht, waardoor er minder over blijft voor armere gebieden, waar de infectie- en sterftecijfers sowieso al relatief hoger liggen.

Duurzaam herstel 

Hoe zorg je er dan voor dat alle landen gezond uit de coronacrisis komen? Oxfam vindt dat men moet beginnen bij eerlijke belastingen en de aanpak van internationale belastingontwijking. De ontwikkelingsorganisatie berekende dat een tijdelijke belasting op de extra winsten die zijn gemaakt door 32 multinationals 104 miljard dollar had kunnen opleveren.

Servaes noemt de extreme ongelijkheid die verder wordt verergerd een politieke keuze. ‘Het is nu tijd voor regeringsleiders om de belangen van burgers en kleine ondernemers boven excessieve winsten van de allerrijksten te stellen. Zij moeten zorgen voor eerlijke belastingen en verzekeren dat iedereen toegang heeft tot gezondheidszorg, onderwijs en sociale zekerheid.’

Petitie

Oxfam Novib is met een petitie gestart om het kabinet te vragen om passende maatregelen te nemen tegen de gevolgen van de coronacrisis wereldwijd.

Meer over Oxfam Novib Armoede Coronavirus CoVid-19 Economie Ongelijkheid

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close