Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

‘Overheden hebben non-profits onvoldoende gesteund en erkend in coronatijd’

Onderzoek

13 januari 2021

Overheden hebben onvoldoende steun en erkenning gegeven aan non-profits tijdens de coronapandemie. Dat schrijft de Charities Aid Foundation (CAF) naar aanleiding van een onderzoeksrapport naar de reactie van internationale overheden op de coronapandemie. In het rapport zijn beleidsreacties ter ondersteuning van filantropische donaties en het maatschappelijk middenveld bestudeerd.

Coronavirus (beeld ter illustratie)
Coronavirus (beeld ter illustratie) © Shutterstock // Corona Borealis Studio

door Marijn Thijs

Uit het onderzoek bleek dat overheden verschillend tegen de rol van het maatschappelijk middenveld aan keken. Sommige beleidsmakers hebben de pandemie volgens het CAF zelfs gebruikt om organisaties die kritiek uitten op overheidsbeleid het zwijgen op te leggen. Dat terwijl non-profits in veel landen een belangrijk onderdeel zijn geweest van de bestrijding van de gezondheids- en maatschappelijke gevolgen van het coronavirus.

‘De civil society is waardevol’ 

CAF-directeur Neil Heslop: ‘Overheden hebben zich niet gerealiseerd hoe waardevol de civil society kan zijn bij het betrokken houden van de maatschappij en het vinden van oplossingen voor problemen. In het rapport staan sterke voorbeelden van regeringen, ontwikkelingsorganisaties en liefdadigheidsinstellingen die samenwerkten om mensen de pandemie te helpen doorstaan. We moeten op die successen doorbouwen wanneer nieuwe crisissen ontstaan.’

‘We kunnen het ons niet veroorloven om het momentum dat door Covid-19 is ontstaan te negeren. De rol van maatschappelijke organisaties was te vaak een bijzaak voor regeringen. Dat kan niet meer als we beginnen te herstellen en ernaar streven om sterker terug te komen.’

Eerst steun voor bedrijven, dan pas non-profits

In het rapport wordt het ook duidelijk gemaakt dat sommige regeringen non-profits en bedrijven over één kam geschoren hebben. Soms kregen goede doelen pas een gelijke behandeling na een uitvoerige lobby. Hoewel sommige regeringen stimuleringspakketten voor de sector hadden gelanceerd, voldeden ze niet altijd aan de behoeften van non-profits en erkenden ze de rol die ze spelen bij de steunverlening niet voldoende.

Hoe nu verder?

Hoe kunnen we voortbouwen op wat er tijdens deze crisis is gebeurd? In het rapport worden ook enkele aanbevelingen gemaakt om informeel geven te laten groeien en de betrokkenheid van de particuliere sector op niveau te houden, ondanks de moeilijke positie waarin de economie zich nog steeds bevindt.

Lees het volledige rapport via de site van de Charities Aid Foundation.

Bron: EFA
Meer over Civil Society Overheid Non-profit EFA Coronavirus CoVid-19 Maatschappelijk Middenveld CAF

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close