Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Via crowdfunding opgehaald geld voor 'blokkeerfriezen' nu naar goede doelen

11 januari 2021

Het overgebleven geld dat via crowdfunding was geworven voor het hoger beroep van de zogenaamde ‘blokkeerfriezen’ is aan vier goede doelen gegeven. Het geld was bedoeld voor de financiering van de juridische stappen van de pro-zwarte Piet demonstranten, schrijft Hart van Nederland. Het overgebleven bedrag, ongeveer 40.000 euro, komt ten goede aan verschillende stichtingen die zich op kinderen richten.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock // Africa Studio

door Redactie Vf

Blokkeerfriezen

De groep demonstranten kreeg de bijnaam ‘blokkeerfriezen’ toen zij in 2017 de A7 bij Joure blokkeerden om er zo voor te zorgen dat anti-Zwarte Piet demonstranten niet tot bij de intocht van Sinterklaas in Dokkum konden komen. De snelwegblokkade zorgde op dat moment ook voor andere reizigers voor veel overlast. 34 mensen stonden terecht voor de actie. Sympathisanten startten daarop een crowdfundingsactie om de groep financieel te ondersteunen. 

De actievoerders werden allemaal veroordeeld tot taakstraffen wegens het blokkeren van de snelweg, het uitoefenen van dwang en het voorkomen van een geoorloofde demonstratie. Vijftien demonstranten gingen tevergeefs in hoger beroep. Zes van hen stapten daarna naar de Hoge Raad om hun straf verder aan te vechten, maar vorige maand werden ook die beroepen van tafel geveegd. 

Stichtingen voor kinderen

In totaal haalden de initiatiefnemers van de crowdfundingsactie meer dan twee ton op. Met dat geld zijn onder meer de advocaatkosten en de schade betaald, waarna er nog 40.000 euro in de pot zat. Dat geld is gedoneerd aan KiKa, Stichting Het Vergeten Kind, CliniClowns en Stichting Kinderdroomwens.

Meer over Crowdfunding Het Vergeten Kind KiKa Cliniclowns Blokkeerfriezen Stichting Kinderdroomwens

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close