Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Integratie ontwikkelingsorganisaties ICCO en Cordaid voltooid

Kort & Goed

6 januari 2021

Twee organisaties uit de vroegere ‘Grote Vier’, Cordaid en ICCO, zijn per 1 januari 2021 samengegaan in één organisatie. Het van oorsprong protestantse ICCO trekt in bij het van origine katholieke Cordaid. Niet eerder was er een integratie van twee organisaties van een dergelijk formaat. Hoewel de naam ICCO verdwijnt, blijft de organisatie zich inzetten voor ontwikkelingslanden vanuit een christelijke motivatie.

Logo's van Cordaid en ICCO
Logo's van Cordaid en ICCO

door Redactie Vf

Grote organisatie voor noodhulp en ontwikkelingssamenwerking

In mei 2020 werden de eerste plannen voor een fusie bekendgemaakt. De twee non-profits verwachtten toen dat ze, door hun krachten en netwerken te bundelen, efficiënter en breder konden werken. Cordaid richt zich voornamelijk op humanitaire hulp, het werken aan weerbaarheid van kwetsbare gemeenschappen en het versterken van gezondheidszorg en onderwijs. De focus van ICCO lag altijd op het versterken van boeren bij de verduurzaming van landbouw, zodat er meer banen zouden ontstaan en voedselzekerheid gerealiseerd kon worden. ‘Door deze integratie dient de nieuwe organisatie het hele spectrum van noodhulp en ontwikkelingssamenwerking,’ aldus Cordaid over de fusie.

Directeur Kees Zevenbergen benadrukt in Trouw hoe belangrijk de schaalvergroting is voor de organisaties. Door de besparing op computersystemen en kantoorruimten wordt er bijvoorbeeld al vijf tot toen miljoen bespaard. Dat geld kan volgens Zevenbergen besteed worden aan ontwikkelingshulp.

‘Je redt het niet meer in je eentje. Als mensen van goede wil hun krachten niet bundelen, is het niet genoeg. Daarbij is het jammer als organisaties elkaar kapot concurreren,’ aldus Zevenbergen in Trouw.

Directie

Die directie van de grotere organisatie zal naast Zevenbergen bestaan uit Lorena Paz Quintero (financieel directeur) en Sybren Attema (operationeel directeur, voormalig directeur van ICCO). De organisatie is in Den Haag gezeteld.

Bron: Cordaid
Meer over Cordaid Noodhulp ICCO Ontwikkelingssamenwerking Trouw Fusie Kees Zevenbergen

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close