Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Rijksuniversiteit Groningen krijgt 35 miljoen van oud-student

Kort & Goed

14 december 2020

Een oud-student van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft een enorme schenking gedaan aan het Ubbo Emmius Fonds van de universiteit. De donateur, die anoniem wil blijven, schenkt 35 miljoen, maar de kans bestaat dat het bedrag in de nabije toekomst nog verder oploopt.

Hoofdgebouw van de Rijksuniversiteit Groningen.
Hoofdgebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. © Shutterstock // Nina Alizada

door Redactie Vf

Het geld moet gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek en het Ubbo Emmius Fonds ziet erop toe dat dat gebeurt. Het merendeel van het bedrag heeft al een bestemming: dertig miljoen wordt op verzoek van de schenker gebruikt voor research in het Groningen Cognitive Systems and Materials Center (CogriGron), schrijft RTV Noord. Met het geld moeten nieuwe computers worden ontwikkeld.

Anonieme recordschenking

Zowel de universiteit als CogniGron zijn verrast over de schenking, vertellen ze tegen RTV Noord. ‘Het is in onze historie niet eerder voorgekomen dat een alumnus zo’n enorm bedrag heeft nagelaten ten gunste van wetenschappelijk onderzoek,’ aldus voorzitter Jouke de Vries van het College van Bestuur van de RUG. ‘Het biedt ons de kans om substantieel te investeren en jonge, ambitieuze academici de kans te geven om hun wetenschappelijke carrière verder vorm te geven.’

Beatriz Noheda, directeur van CogniGron, vertelt dat ze hun centrum naar de schenker hadden willen vernoemen, ‘maar we respecteren vanzelfsprekend de wens van anonimiteit.’

Waarde van schenking

De waarde van de schenking kan nog verder oplopen, afhankelijk van het rendement van het vermogen waaruit de schenking is gedaan.

Meer over Universiteit Schenken Educatie Rijksuniversiteit Groningen Ubbo Emmius Fonds

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close