Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

PSI Vransen Direct Mail

Belgische goededoelensector op zijn gat door coronacrisis

26 november 2020

Een gemiddeld verlies aan inkomsten van vijftig procent, met uitschieters naar negentig procent voor kleine non-profits: de Belgische goededoelensector heeft een door de coronacrisis een zware dreun gekregen. Dat blijkt uit een enquête van Belgisch onlineplatform Goodgift over de impact van de coronacrisis waaraan 115 goede doelen en vzw’s (vereniging zonder winstoogmerk) meededen.

De Warmste Week 2019
De Warmste Week 2019 © Kurt Desplenter/ANP

door Marijn Thijs

Het zijn vooral kleine en minder bekende organisaties die hun inkomsten hebben zien kelderen. Waar grote doelen steun krijgen van bedrijven of kunnen blijven drijven op subsidies, zijn de kleintjes vaak afhankelijk van evenementen en particuliere donaties.

Warmste Week

Ook hét jaarlijkse event voor goede doelen, de Warmste Week (vergelijkbaar met Serious Request in Nederland), gaat dit jaar niet in haar gebruikelijke vorm door. Vorig jaar werd er ruim zeventien miljoen euro binnengebracht voor de goededoelensector, maar nu ligt de focus op vrijwilligerswerk en wordt er geen geld opgehaald.

2021

Dat alles maakt het beeld voor 2021 niet beter. Tachtig procent van de Goodgift-enquête verwacht dat de situatie alleen maar penibeler wordt.

De Belgische goededoelensector moet zich daarom, net als de Nederlandse, in een rap tempo ontwikkelen. Volgens dagblad HLN schakelen veel organisaties over op onlineverkoop en draaien de communicatieafdelingen overuren. Activiteiten worden zo goed en zo kwaad als het kan doorgezet zonder bijeen te komen.

Bron: HLN
Meer over België Non-profit De Warmste Week Coronavirus CoVid-19 HLN

Marijn Thijs

Webredacteur

Als webredacteur houdt Marijn zich sinds januari 2019 bezig met fondsenwerving.nl. Daarnaast speelt hij ook een actieve rol in het redactieteam van het Vakblad fondsenwerving o.a. als eindredacteur. Hij produceerde tevens de Vf-podcastseries. Marijn haalde in 2018 een Master of Arts (MA) aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij internationale journalistiek studeerde.

Wekelijksenieuwsbrief

Hey, vond je dit nou een goed verhaal? Wil je meer van dit soort verhalen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close