Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Longfonds vraagt aandacht voor belangrijk symptoom van longziekten: benauwdheid

5 november 2020

Het Longfonds lanceert vandaag een nieuwe landelijke publiekscampagne waarin aandacht wordt gevraagd voor de honderdduizenden mensen die last hebben van benauwdheid als gevolg van een longziekte. Onder het motto ‘Geef Adem’ wil de gezondheidsorganisatie baanbrekend onderzoek mogelijk maken en de impact van longziekten zichtbaar te maken aan een groter publiek.

1,2 miljoen mensen in Nederland hebben last van benauwdheid.
1,2 miljoen mensen in Nederland hebben last van benauwdheid. © Longfonds

door Redactie Vf

Er zijn in Nederland 1,2 miljoen mensen die aan een longziekte lijden. Uit nieuwe data van onderzoeksinstituut Nivel (de Longmonitor) blijkt dat ongeveer drie op de vier van hen last hebben van kortademigheid en benauwdheid. 63 procent van hen heeft daardoor moeite met dagelijkse handelingen zoals traplopen. Jaarlijks belanden 34.000 mensen met COPD in het ziekenhuis.

‘Benauwdheid en kortademigheid zijn van grote invloed op je leven. Het coronavirus maakt eens te meer duidelijk hoe vitaal onze longen zijn. Daar staan we nog onvoldoende bij stil’, vindt Longfonds-directeur Michael Rutgers.

Input van artsen en patiënten

Mensen uit alle hoeken van de longziektebestrijding hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de campagne. Denk daarbij aan longartsen, verpleegkundigen, huisartsen en andere longgezondheidsorganisaties. Ook patiënten zijn naar hun input gevraagd. Deel van de campagne is een televisiereclame waarin men laat zien hoe ingrijpend benauwdheid kan zijn, vertelt campagnemanager Sophie den Hertog-van Riel. ‘Zo laten we zien wat benauwdheid met hen doet.’

Volgens creative director Marcel Hartog (Joe Public Take-Away Advertising), maker van de commercial, moet je het van de reclame een beetje benauwd krijgen. ‘Camerawerk, montage, kleurgebruik en geluid benadrukken zoveel mogelijk het in- en uitademen van de geportretteerde mensen. We hebben echt patiënten, IC-verplegers, ambulancepersoneel en artsen gefilmd en geconsulteerd.

Het coronavirus als veroorzaker van longziekte

Het Longfonds verwacht een toename in het aantal longpatiënten door het coronavirus. Vooral patiënten die langere tijd op de intensive care worden beademd lopen het risico blijvende schade aan het longweefsel op te lopen, vertelde de gezondheidsorganisatie tijdens de eerste coronagolf. Het Longfonds lanceerde in mei het Coronalongplein – een virtueel plein waar patiënten terecht kunnen voor advies en informatie en in contact kunnen komen met mensen wie hetzelfde overkomt.

Meer over Longfonds Gezondheid Michael Rutgers Coronavirus CoVid-19 Coronalongplein.nl Benauwdheid Nivel

Gerelateerde berichten

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close