Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Kansspelautoriteit (Ksa) past beleid eenmalige loterijen aan

5 november 2020

Incidentele (éénmalige) loterijen komen in bepaalde gevallen onder scherper toezicht te staan van de Kansspelautoriteit (Ksa). Denk daarbij aan trekkingen door de plaatselijke voetbalvereniging of kerk die geld inzamelt voor een reparatie. Het komt steeds vaker voor dat de organiserende partij de organisatie van de loterij uitbesteedt, waardoor er niet altijd voldoende toezicht mogelijk is.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock // Belish

door Redactie Vf

Het verkrijgen van een vergunning voor een meerjarige loterij is in Nederland best lastig, omdat er aan veel verschillende voorwaarden moet worden voldaan. Zeker in vergelijking daarbij is een vergunning voor een incidentele loterij veel makkelijker te verkrijgen. De belangrijkste voorwaarde is dat minimaal 40 procent van de opbrengst van de loterij aan een ‘doel van algemeen belang’ wordt afgedragen, schrijft de Ksa. 

Loterij uitbesteden

Sinds kort zijn er echter partijen op de markt die de verzorging van zo’n loterij namens een organisatie op zich nemen. De vergunning wordt in die gevallen aangevraagd door de lokale club, maar uitgevoerd door een andere partij, waardoor deze buiten het zicht van de Ksa opereert. ‘Hier is niet vast te stellen of de gang van zaken eerlijk is. Ook is niet altijd voldoende zicht op de geldstromen.’

Op dit moment mag de organisatie van een loterij gewoon uitbesteed worden. Daar zijn geen beperkingen voor. De Ksa gaat dat aanpassen door expliciet te maken dat de vergunningshouder altijd verantwoordelijkheid draagt voor de naleving van de vergunningsvoorschriften. Hiervoor moeten vergunninghouder en uitvoerder een schriftelijke overeenkomst vaststellen.

Tegen risicovolle uitbestedingsconstructies

De Ksa kan volgende de nieuwe regeling ook voorwaarden stellen aan ‘risicovolle uitbestedingsconstructies’ in het geval dat er vermoedens van fraude bestaan.

Meer over Verenigingen Loterijen Kansspelen Loterij Kansspelautoriteit

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close