Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

DRK Foundation vestigt hoofdkantoor in Den Haag

2 november 2020

De Draper Richards Kaplan Foundation (DRK) heeft afgelopen week haar Europese hoofdkantoor geopend in de binnenstad van Den Haag. De keuze viel op Nederland en de Hofstad vanwege het goede vestigingsklimaat voor ondernemingen die zich richten op maatschappelijke impact. Het fonds heeft tachtig miljoen euro beschikbaar gesteld om startende ondernemers die complexe problemen in de samenleving aan willen pakken te ondersteunen.

De skyline van Den Haag. DRK Foundation is gevestigd aan de Riviervismarkt in het Centrum.
De skyline van Den Haag. DRK Foundation is gevestigd aan de Riviervismarkt in het Centrum. © Shutterstock // NAPA

door Redactie Vf

Draper Richards Kaplan Foundation

De DRK Foundation financiert en ondersteunt sinds 2002 ondernemers die een maatschappelijke of ecologische impact willen maken. Oorspronkelijk werkend vanuit de Verenigde Staten had de organisatie al vestigingen in India en Afrika. De stichting financiert sociaal impactvolle ideeën met een gift en/of lening, waarna ze de organisaties ook drie jaar intensief begeleiden om hun plannen te helpen realiseren. Een DRK-vertegenwoordiger neemt plaats in het bestuur en probeert het internationale netwerk op te bouwen. Zodoende probeert de stichting bij te dragen aan de ontwikkeling van een duurzame en eerlijke maatschappij. Op dit moment ondersteunt de DRK Foundation 176 ondernemingen gericht op verschillende gebieden, waaronder gezondheidszorg, onderwijs, voedselzekerheid, sociale rechtvaardigheid en onderdak. 

ImpactCity Den Haag

Het fonds koos voor Den Haag onder andere vanwege ImpactCity, een community van innovators die in de stad actief is. Volgens DRK is ImpactCity uitgegroeid tot ‘één van de meest toonaangevende impact ecosystemen van Europa.’

‘De focus ligt in Den Haag op ondernemers die laten zien dat economisch succes en maatschappelijk rendement hand in hand gaan. De DRK Foundation is wereldwijd een van de bekendste fondsen op dit vlak en is daarom voor Den Haag de ideale partner om verder te bouwen aan een sociale en duurzame economie’, reageert wethouder Saskia Bruines.

Goed vestigingsklimaat

Verder is het vestigingsklimaat voor sociale ondernemers goed in Nederland. Uit recent onderzoek van de Thomson Reuters Foundation naar de beste landen voor sociaal ondernemers staat Nederland op plek zeven. Drie jaar geleden nam Nederland nog plek 25 in op die lijst.

‘We zijn ontzettend blij dat de DRK Foundation, samen met haar founding partners, in Nederland ons Europese hoofdkantoor mogen openen,’ zegt Managing Director Lisa Jordan. ‘Met onze nieuwe partners en ons nieuwe fonds van tachtig miljoen euro zien wij uit naar het ondersteunen van maatschappelijke innovaties.’

Partners en ondersteunde organisaties

Eén van de eerste Nederlandse ondernemingen die ondersteund wordt door de DRK Foundation is Safi Sana, een onderneming die menselijk en organisch afval omzet in producten met toegevoegde waarde, zoals elektriciteit en irrigatiewater. Ook heeft DRK de handen ineengeslagen met Rabobank, die daarmee tot de eerste founding partners van het fonds in Europa behoort.

Meer over Den Haag Fondsen vermogensfondsen Sociaal Ondernemen Maatschappelijk Ondernemen Draper Richards Kaplan Foundation DRK Foundation

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close