Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Minister Blok neemt maatregelen tegen fondsenwerving onder dwang door ambassade Eritrea

29 oktober 2020

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok heeft stappen gezet tegen de ambassade van Eritrea in Nederland, omdat het doorgaat met het onder dwang werven van fondsen voor de coronacrisis in het Afrikaanse land. Een medewerker van het ambassadekantoor heeft zijn werkzaamheden neer moeten leggen, schrijft dagblad Trouw.

De ambassade van Eritrea in Den Haag.
De ambassade van Eritrea in Den Haag. © Shutterstock // Jer123

door Redactie Vf

Diasporabelasting

Het ambassadekantoor in Den Haag heeft de afgelopen tijd geld ingezameld onder Eritreeërs die in Nederland wonen, maakte radioprogramma Argos zaterdag bekend. Ze werden gevraagd om minimaal honderd euro te doneren. Het Oost-Afrikaanse land vraagt in het buitenland wonende Eritreeërs over de hele wereld om een bijdrage onder het mom van de diasporabelasting. Dat is niet verboden, tenzij het onder dwang gebeurt. Het kabinet is geen voorstander van de belasting, maar heeft geen grond om het te verbieden.

‘Niet acceptabel’ verklaard 

De ambassadeur van Eritrea is door Buitenlandse Zaken op het matje geroepen om meer uitleg te geven. Daar is hem verteld dat de lokale medewerker ‘niet acceptabel’ is verklaard, vertelt een woordvoerder van het ministerie aan persbureau ANP. Het ministerie geeft aan dat de bewuste man al vaker betrokken is geweest bij gevallen van fondsenwerving onder dwang. Hij heeft zijn diplomatieke taken neer moeten leggen. Soms doet de man zich ook voor als consul van Eritrea, terwijl hij geen diplomaat is.

Het is niet de eerste keer dat de diplomatieke vertegenwoordiging van Eritrea in Nederland onder vuur ligt. Twee jaar geleden werd een diplomaat uit het ambassadekantoor gezet vanwege het inzamelen van geld onder dwang.

Bron: Trouw
Meer over Den Haag Politiek Fondsenwerving Ambassadeur Diplomatieke relaties Eritrea Stef Blok

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close