Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Toch meer gratis schoolmaaltijden tijdens vakantie voor kansarme jongeren in VK na tegenstem regering

27 oktober 2020

Het Verenigd Koninkrijk kent duizenden kinderen die opgroeien in kansarme gezinnen. De verzorging van gratis schoolmaaltijden buiten schooltijd is er al maanden een onderwerp van discussie. Ook deze herfstvakantie weigerde de Britse regering om gratis maaltijden voor de kwetsbaren aan te bieden. Verschillende restaurants, cafés en lokale autoriteiten door heel Engeland springen in dat gat, mede met dank aan stervoetballer Marcus Rashford.

Marcus Rashford (oktober 2019)
Marcus Rashford (oktober 2019) © Shutterstock // MDI

door Marijn Thijs

Tijdens schoolweken worden er voor armere kinderen gratis schoolmaaltijden verzorgd in het Verenigd Koninkrijk. Door de coronacrisis besloot de Britse regering om de verzorging van schoolmaaltijden door te zetten tijdens de vrije dagen rond Pasen, maar sindsdien kwamen kansarme gezinnen niet meer in aanmerking voor voedselhulp in de vakantie. Stervoetballer Marcus Rashford, spelend voor Manchester United, stuurde toen een open brief naar de Britse regering. Hij weet hoe het is om op te groeien in armoede en gebruikte zijn bekendheid om ook in de zomer maaltijden voor kinderen die het nodig hebben te garanderen. Zijn actie stond aan de basis van een petitie tegen voedselarmoede onder kinderen.

Rashford werd een paar weken geleden voor zijn daadkracht benoemd tot MBE (Member of the Order of the British Empire), een eretitel die wordt uitgereikt aan mensen die een prominente prestatie hebben geleverd voor het Britse Rijk.

Herfstvakantie 

Maar nu de herfstvakantie begint, komt de discussie opnieuw op gang. De Britse regering lijkt verder weinig flexibiliteit te tonen voor toekomstige schoolvrije periodes. Een plan van de Labour partij om maaltijdbonnen tijdens schoolvakanties te verlengen tot Pasen werd vorige week met grote meerderheid weggestemd. Dat terwijl de oppositiepartij verwacht dat nog meer mensen hulp nodig gaan hebben door de coronacrisis.

Deze keer zijn het de horeca en de lokale overheden zelf die, in ieder geval voor de oktobervakantie, de tekorten aanvullen. De wegens corona gesloten horecagelegenheden stellen hun voorraad ter beschikking voor gratis maaltijden en gemeentes beloofden het bonnensysteem op eigen titel te zullen verlengen.

Rashford als pleitbezorger

Het stemt Rashford, die het Labour-plan openlijk steunde, gelukkig dat de campagne navolging krijgt in de herfst. Hij deelt veel van de lokale initiatieven via zijn Twitterpagina. Veel van de instanties die extra voedselhulp verzorgen refereren bij de aankondiging van hun actie aan de zomercampagne van de voetballer. Verder sturen verschillende bekende artiesten, restaurantketens en voetbalclubs lovende woorden en steunbetuigingen, vaak in combinatie met foto’s van deelnemende keukens, of een call-to-action.

Bron: VRT NWS
Meer over Verenigd Koninkrijk Noodhulp Kinderen Voedsel Coronavirus CoVid-19 Marcus Rashford

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close