Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Democraten dienen wetsvoorstel tegen fondsenwerving op ambassades in

26 oktober 2020

Hoewel het nog steeds niet helemaal duidelijk is wat er zich vorige maand bij een bijeenkomt van Forum voor Democratie op de Amerikaanse ambassade in Wassenaar heeft afgespeeld, heeft de Democratische partij in het Amerikaanse Congres al plannen voor een wetsvoorstel aangekondigd om politieke fondsenwerving op ambassades en consulaten in het vervolg te verbieden.

De Amerikaanse Senaat huisvest in het Capitool in Washington.
De Amerikaanse Senaat huisvest in het Capitool in Washington.

door Marijn Thijs

De Democraten willen met het wetsvoorstel voorkomen dat Amerikaanse ambassades worden gebruikt voor politieke inmenging in de landen waarin ze actief zijn. Als dergelijke evenementen niet bij de ambassades en consulaten in de buurt komen, worden er ook geen vraagtekens bij geplaatst, is de gedachte.

'Alle verdenking uitsluiten'

‘Amerikaanse diplomatieke posten zijn er om de nationale belangen en universele waarden van Amerika te vertegenwoordigen, niet voor bekrompen ideologische interesses,’ aldus Senator Edward Markey, initiatiefnemer van het wetsvoorstel samen met Tom Malinowski, lid van het Huis van Afgevaardigden. Malinowski vindt dat er ‘geen zweem van verdenking mag zijn dat de Amerikaanse regering de voorkeur zou willen geven aan een enkele partij.’ Hij gelooft dat het voorstel de ontstane twijfels in de toekomst kan wegnemen.

Markey: ‘De Verenigde Staten heeft een lange geschiedenis in het ondersteunen van democratische instellingen en vrije politieke redevoering wereldwijd, en dat moet worden doorgezet. Ik ben er trots op om samen met Tom Malinowski deze wetgeving te introduceren. Het zou een belangrijke stap zijn voor het herstellen van de hoge standaard van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.' 

Fondsenwerving tijdens FvD-bijeenkomst?

Weekblad De Groene Amsterdammer schreef begin september dat de Forum-bijeenkomst had plaatsgevonden en dat de uitnodigingen verstuurd waren door het hoofd fondsenwerving. FvD-leider Thierry Baudet en ambassadeur Pete Hoekstra ontkenden met klem dat er tijdens die avond fondsen geworven zijn.

Meer over Verenigde Staten Politiek Fondsenwerving Forum voor Democratie Thierry Baudet Evenementen Pete Hoekstra Edward Markey Senaat Tom Malinowski

Gerelateerde berichten

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close