Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Hersenstichting crowdfundt voor onderzoek naar invloed corona op hersens

30 september 2020

Hoge koorts, hard hoesten, vermoeidheid en moeite met ademen: het zijn de bekendste symptomen van iemand met een coronavirusbesmetting. Ondertussen is echter ook bekend dat het virus blijvende schade aan verschillende vitale organen aanricht. Denk daarbij aan longschade of ‘lange corona’ – waarbij vooral mensen die weinig symptomen hebben maandenlang heftig vermoeid blijven. Recent onderzoek van Amsterdam UMC wijst nu uit dat het virus ook schadelijker voor de hersenen is dan eerst gedacht. De Hersenstichting start daarom een crowdfundactie voor onderzoek naar het effect van corona op de hersens. Er is nog 60.000 euro nodig voor de start van een onderzoek naar de oorzaak van de schade.

Onderzoekers Caroline van Heugten (Maastricht University) en Janneke Horn (Amsterdam UMC)
Onderzoekers Caroline van Heugten (Maastricht University) en Janneke Horn (Amsterdam UMC) © Hersenstichting

door Marijn Thijs

Het coronavirus kan op verschillende manieren tijdens en na de infectie ernstige hersenschade veroorzaken. ‘Onderzoek van het Amsterdam UMC wees uit dat het immuunsysteem in de hersenen op hol slaat,’ vertelt directeur Merel Heimens Visser. ‘Daarnaast krijgen sommige mensen zuurstoftekort in het bloed en daarmee ook in de hersenen, kan het virus een hersenontsteking veroorzaken of de bloedstolling ontregelen, met herseninfarcten als gevolg. Ook het lange verblijf op de intensive care is erg schadelijk voor de hersenen. Veel patiënten houden er blijvende cognitieve klachten aan over.’

'Onderzoek bij overlevers'

Onderzoekers kunnen een steeds beter beeld vormen van de gevolgen van het coronavirus, maar hoe het virus te werk gaat in het brein is nog onbekend. ‘Het onderzoek werd vooralsnog uitgevoerd bij overleden coronapatiënten. Daarom is het juist nu zo belangrijk om de mogelijke hersenschade te onderzoeken bij hen die het virus hebben overleefd,’ licht prof. Caroline van Heugten, onderzoeker verbonden aan Maastricht University, toe. ‘Als we weten wie welke klachten krijgt en waarom, kunnen we schade bij coronapatiënten beter behandelen, beperken of zelfs voorkomen.’ 

Voor het onderzoek is een bedrag van 325.000 euro nodig, waarvan 265.000 euro al binnen is. Zodra het startbedrag wordt gehaald, zal van Heugten samen met dr. Janneke Horn (Amsterdam UMC) het onderzoek leiden.

Heimens Visser: ‘Hoe meer mensen doneren, hoe sneller de onderzoekers kunnen starten met het onderzoek. Ieders hulp is dus hard nodig.’

 

Meer over Gezondheid Crowdfunding Coronavirus Hersenstichting CoVid-19 Merel Heimens Visser

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close