Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Stabiel beeld inkomsten en bestedingen grote goede doelen 2019

Onderzoek

22 september 2020

Branchevereniging Goede Doelen Nederland heeft een voorschot gepubliceerd op haar jaarlijkse sectoronderzoek door alvast te kijken naar de inkomsten en bestedingen van 31 goede doelen met inkomsten van meer dan twintig miljoen per jaar. De gemiddelde cijfers voor 2019 zijn vergelijkbaar met de voorgaande jaren en daarmee stabiel.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Jacob_09 // Shutterstock.com

door Redactie Vf

Bestedingen

De 31 goede doelen hebben vorig jaar bijna 129 miljoen euro meer besteed dan in 2018. Van de in totaal 1,85 miljard die door de goede doelen werd besteed, ging 1,65 miljard (89 procent) naar de doelbesteding. In 2018 ging van iedere tien euro ook iets minder dan negen euro naar de doelbesteding: ook het geval, toen 1,53 miljard van in totaal 1,72 miljard naar doelbesteding ging.

Hoe dat geld vervolgens verdeeld wordt is ten opzichte van 2018 ook redelijk gelijk gebleven. Liefst zeventig procent van de inkomsten gaat naar directe dienst- en hulpverlening. Ook is er meer besteed aan aankoop en beheer, en voorlichting. Verder werd er ruim vijftig miljoen meer uitgegeven aan onderzoek, al komt dat volgens Goede Doelen Nederland door één enkel goed doel. Zonder dat goede doel is er zelfs sprake van een lichte daling.

De 31 'grote' goede doelen

Voor het onderzoek is gekeken naar de inkomsten en bestedingen van de volgende 31 goede doelen (inkomsten > 20 miljoen): Artsen zonder Grenzen, KWF Kankerbestrijding, Natuurmonumenten, Rode Kruis, VluchtelingenWerk, ZOA, CARE, UNICEF, KNCV Tuberculosefonds, Wereld Natuur Fonds, Plan International Nederland, Aidsfonds, Hartstichting, War Child, Dierenbescherming, Prins Bernhard Cultuurfonds, Save the Children, Solidaridad, Humanitas, SOS Kinderdorpen, Kerk in Actie, Terre des Hommes, Woord en Daad, Oranje Fonds, Simavi, Amref Flying Doctors, Stichting Vluchteling, Alzheimer Nederland, Greenpeace Nederland, Liliane Fonds en De Zonnebloem. 

Inkomsten

De 31 leden in de voorpublicatie hadden in totaal 1,75 miljard aan inkomsten, een stijging van 2,2 procent ten opzichte van vorig jaar. Daarvan komt ongeveer 38 procent (668 miljoen) van particulieren, onder andere via giften en donaties (371 miljoen), nalatenschappen (191 miljoen) en contributies (70 miljoen). Vooral de inkomsten uit nalatenschappen zijn ten opzichte van vorig jaar flink gestegen, al komt de totale stijging volgens de onderzoekers ook hier omdat één van de onderzochte goede doelen in 2019 een grote slag heeft gemaakt. Dat neemt niet weg dat bij ongeveer de helft van de nonprofits meer geld uit nalatenschappen is binnengekomen.

Publicatie

Het volledige rapport ‘Feiten en cijfers’ wordt in oktober gepubliceerd. Omdat 2020 naar verwachting een heel ander beeld zal geven, heeft Goede Doelen Nederland haar leden gevraagd om nu al een eindejaarsprognose te geven. Die resultaten worden ook in oktober verwacht.

Meer over Goede Doelen Nederland Nalatenschappen Particuliere donaties Doelbestedingen Feiten & Cijfers Inkomsten en bestedingen

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close