Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

‘Veel Europese maatschappelijke organisaties voor mensenrechten in de problemen’

Onderzoek

13 augustus 2020

Verbale bejegening, fysieke aanvallen, onvoldoende financiering voor het werk. Het zijn problemen waar maatschappelijke organisaties die zich voor mensenrechten inzetten in Europa mee te kampen hebben, blijkt uit onderzoek van de EU Fundamental Rights Agency. Zij publiceerden eind vorige maand een rapport wat bij Europese filantropiekoepelsamenwerking Philanthropy Advocacy de alarmbellen deden afgaan.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock // oatawa

door Marijn Thijs

Uitdaging

In het rapport komen de ervaringen van 205 organisaties die meededen in een enquête aan bod. Het laat zien dat veel van hen uitdagingen ervaren bij het dagelijkse werk. Ongeveer de helft van de respondenten geeft aan dat de mensenrechtensituatie in hun land is verslechterd en meer dan de helft geeft aan slachtoffer te zijn geweest van verbale bedreiging, zowel online als in de media. Daarnaast zegt één op de vijf geënqueteerden dat hun organisatie fysieke aanvallen te verduren heeft gehad, gericht op medewerkers of het gebouw waarin de organisatie huisvest.

Naast bedreigingen is het voor een hoop respondenten lastig om goed hun werk te kunnen doen. Publieke consultaties worden onvoldoende gecommuniceerd en hebben te krappe deadlines. Ook regelgeving zorgt voor uitgagingen, zoals bepalingen over vrijheid van meningsuiting, vergadering en gegevensbescherming. En dan blijkt ook nog dat de beurs van veel organisaties niet voldoende gevuld is en dat toegang krijgen tot fondsen lastig is.

‘Geen willekeurige, ongerechtvaardigde beperkingen’

Philanthropy Advocacy, bestaande uit filantropiekoepels EFC en DAFNE, vindt dat deze problemen bestreden moeten worden. ‘Maatschappelijke organisaties hebben een gunstig werkklimaat nodig, die hen toelaat te werken zonder willekeurige, ongerechtvaardigde beperkingen.’ Het rapport gaat in op de regelgevende kaders tegen de organisaties werken en stelt dat publieke als private financiering lastig te verzekeren blijft. De procedures voor het verkrijgen van fondsen wordt als onnodig ‘bezwarend’ gezien.

Omdat een betere werkomgeving de gehele Europese filantropiestructuur helpt, is het secretariaat van Philanthropy Advocacy met een onderzoek gestart naar de impact van fiscale reguleringen in veertig EU-landen. De resultaten van dit grootschalige onderzoek zullen per land gepubliceerd worden gedurende de komende maanden.

Rapport

Het rapport van de EU Fundamental Rights Agency is te vinden op hun site

 

Meer over Europese Regelgeving DAFNE Europa EFC Mensenrechten Philanthropy Advocacy

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close