Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

'Fraude bij stichting Mayday Rescue, Europese geldkas van Syrische Witte Helmen'

Onderzoek

20 juli 2020

Bij de Nederlandse stichting die de Europese geldkas van de reddingswerkers van de Witte Helmen in Syrië beheert, Stichting Mayday Rescue, is volgens de oprichter fraude gepleegd. Dat schrijft de Volkskrant op basis van een brief van de oprichters’ hand en de financiële administratie van de organisatie. De geldschietende Europese overheden staakten hun subsidies zonder over de misstanden naar buiten te treden.

Gebouw in de stad Aleppo na een bombardement in 2019
Gebouw in de stad Aleppo na een bombardement in 2019

door Redactie Vf

De oprichter van Mayday Rescue, James Le Mesurier, was ook mede-oprichter van de Witte Helmen (Syria Civil Defense). Zij zetten zich al geruime tijd in voor burgers die slachtoffer worden van bombardementen in Syrië. Zo halen de vrijwilligers mensen onder het puin vandaan en proberen ze in coronatijd om vluchtelingenkampen te ontsmetten. Twee keer werden de Witte Helmen voorgedragen als kanshebber voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Bonnen vervalst

Na de evacuatiemissie van de Witte Helmen uit het oorlogsgebied (Operatie Vliegend Tapijt) zouden bonnen zijn vervalst om te verhullen dat 50.000 dollar was verdwenen. Le Mesurier gaf toe dat hij het geld aan zichzelf had uitgekeerd. Hij informeerde de donorlanden over de fraude en financiële misstanden in een brief afgelopen november. Drie dagen later kwam hij om het leven na een val van zijn balkon in Istanbul. De Turkse autoriteiten deden zijn dood af als zelfdoding, maar deze suggestie werd in twijfel getrokken.

Forensisch onderzoek

Volgens Le Mesurier was er geen sprake van opzet bij de fraude. De donorlanden lieten daarom een forensisch onderzoek doen naar de boeken van Mayday Rescue. Hoewel de resultaten niet openbaar bekend gemaakt zijn, mocht de Volkskrant een samenvatting inzien. Daaruit blijkt dat er geen bewijs is voor verduistering, maar dat de financiële administratie deels ontbreekt en dat de bestuurders van een commerciële tak van de organisatie hoge salarissen ontvingen.

Volgens de onderzoekers berust de door Le Mesurier gemelde fraude op een misverstand.

100 miljoen

De Witte Helmen werden gefinancierd door westerse overheden, tot eind 2019 via Mayday Rescue. De stichting ontving in vier jaar tijd ongeveer honderd miljoen euro. De Nederlandse bijdrage was 12,5 miljoen. Volgens de Volkskrant had het ministerie van Buitenlandse Zaken de steun echter in 2018 al beëindigd, voordat Le Mesurier de fraude meldde.

Volkskrant

Lees het onderzoeksartikel (longread) over de fraude bij Stichting Mayday Rescue op de website van de Volkskrant.

Meer over Fraude Hulpverlening Volkskrant

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close