Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Greenpeace-directeur Thijssen wil voorzitter van LTO worden

Kort & Goed

19 juni 2020

De directeur van Greenpeace, Joris Thijssen, biedt zich aan als nieuwe voorzitter van de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO). Die organisatie roept minister Schouten op het advies van de commissie Remkes op de stikstofcrisis te negeren. Volgens Thijssen leidt de huidige inzet van de LTO tot een doodlopende weg en is een omzetting in de landbouwsector hard nodig. Met het vertrek van Marc Calon is de LTO op zoek naar een nieuwe voorman.

Joris Thijssen.
Joris Thijssen. © Marten van Dijl / Greenpeace

door Redactie Vf

De Nederlandse landbouw staat voor een enorme uitdaging. De stikstofuitstoot moet de komende tien jaar worden gehalveerd en de uitstoot van broeikasgassen met 65 procent teruggedrongen.

In zijn sollicitatiebrief schrijft Thijssen dat hij bijzonder geïnteresseerd is om voor de belangen van de boer op te komen en af te dwingen dat de sociaaleconomische positie van de boer wordt versterkt. ‘Eerlijke prijs voor boeren en een omslag in de landbouw is de weg vooruit. We moeten zoveel mogelijk boeren behouden die met een duurzamer product en minder dieren een goede boterham kunnen verdienen. 

Thijssen: ‘Na de coronacrisis teruggaan naar het oude systeem zou rampzalig zijn. Alle zeilen moeten worden bijgezet om ons landbouwsysteem drastisch te hervormen. We zullen minder vlees en zuivel moeten produceren en consumeren om de klimaat- en natuurcrisis het hoofd te kunnen bieden. In deze rol zou ik aanjager willen zijn van de nodige omslag naar ecologische landbouw en krimp van de veestapel. Ook zou ik de minister van LNV willen bijstaan om de spelregels op de markt te veranderen zodat de positie van de boer en teler in de keten wordt versterkt en hij een eerlijke prijs krijgt voor een duurzamer product.’

Boeren worden op dit moment onvoldoende gesteund door minister Schouten, vindt Thijssen. Zijn handen jeuken om de lobbystrategie van LTO nieuw leven in te blazen.

Uit een analyse van Greenpeace blijkt zelfs dat de omslag in de landbouw (verkleining veestapel, sluiten van kringlopen, uitfaseren van kunstmest en bestrijdingsmiddelen) haalbaar, betaalbaar en winstgevend is.

 

Meer over Klimaat Greenpeace Klimaatverandering Natuur Directeur Land- en Tuinbouw Organisatie LTO Veehouderij

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close