Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Longfonds lanceert platform voor longpatiënten na corona

7 mei 2020

Het Longfonds lanceert het digitale platform coronalongplein.nl voor mensen die ernstig ziek zijn geweest door corona en blijvende longklachten hebben. Op het platform komen informatie, ontmoeting, hulp en onderzoek samen. Het coronalongplein wordt gerealiseerd in samenwerking met de Long Alliantie Nederland (LAN) en het Zilveren Kruis.

Coronalongplein Longfonds.
Coronalongplein Longfonds.

door Redactie Vf

‘Sinds de uitbraak van het coronavirus hebben zich al honderden mensen met uiteenlopende vragen en klachten bij ons gemeld’, laat directeur Michael Rutgers van het Longfonds weten. ‘Zo krijgen we een beeld van medische en psychosociale problemen van corona op de langere termijn. Het is een uniek innovatief concept dat geheel uitgaat van de vraag van de patiënt.’ Patiënten kunnen via het coronalongplein een zogenaamde Ziektelastmeter invullen, waarmee ze inzicht kunnen krijgen in de ernst van hun klachten en eventueel doorverwezen kunnen worden naar een zorgprofessional.

Patiënten kunnen op het virtuele plein terecht voor advies en informatie over het verloop van hun ziekte, maar ook om met andere patiënten in contact te komen. Omdat er op dit moment nog weinig bekend is over het coronavirus staat de advieslijn van het Longfonds roodgloeiend. ‘We zijn meteen begonnen de behoeften en ervaringen van deze nieuwe groep in beeld te brengen,’ aldus Rutgers.

Blijvende schade

Vooral patiënten die langere tijd op de Intensive Care worden beademd, risico hebben op blijvende schade aan het longweefsel. ‘Er ontstaan ontstekingen die zorgen voor littekenweefsel op de longen. Dit kan betekenen dat er straks veel meer mensen met blijvende longproblemen bij komen. Hoe zich dat gaat ontwikkelen, weten we nog niet,’ vertelt longarts Leon van den Toorn, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).

‘Meld je’

Er zijn in Nederland 1,2 miljoen mensen met een longziekte die tot de kwetsbare groep behoren. Het Longfonds vraagt dan ook aan zoveel mogelijk mensen die ernstig ziek zijn geweest door het coronavirus en nog steeds longklachten hebben zich te melden op coronalongplein.nl.

Rutgers: ‘Corona beneemt ons allemaal de adem. Het virus maakt in één klap duidelijk hoe belangrijk je longen voor je leven zijn.’ 

Meer over Longfonds Medische zorg Coronavirus Patiëntenorganisatie CoVid-19 Coronalongplein.nl

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close