Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Coronacrisis zorgt voor grootste Rode Kruis-hulpactie sinds Watersnoodramp

Kort & Goed

6 mei 2020

Het Nederlandse Rode Kruis voert tijdens deze coronacrisis de grootste hulpoperatie uit in het Nederlandse Koninkrijk sinds de Watersnoodramp in 1953.

Medewerkers van hr Rode Kruis ontsmetten een ambulance tijdens de Coronacrisis.
Medewerkers van hr Rode Kruis ontsmetten een ambulance tijdens de Coronacrisis. © Rode Kruis

door Redactie Vf

De hulporganisatie zet zich in om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en de meest kwetsbaren en zieken te helpen in Nederland en op de Caribische eilanden. Deze hulp gaat het Rode Kruis het komende jaar naar schatting ruim 30 miljoen euro kosten. De hulporganisatie verwacht dat een groep van minstens enkele honderdduizenden in nood komt de komende tijd. Om de activiteiten het komende jaar te kunnen voortzetten en uit te breiden heeft de hulporganisatie donaties nodig. Hulpverleners van het Rode Kruis zijn al weken actief om zorgverleners te ondersteunen en de meest kwetsbaren te helpen. De noodhulporganisatie heeft voor steun aan deze hulpverlening Giro 7244 open staan.

“De afgelopen weken heeft Nederland een ongekende krachtsinspanning geleverd om het coronavirus de kop in te drukken,” zegt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis. “Samen hebben we het schip drijvende gehouden en voorlopig zijn we daar nog niet mee klaar. We moeten zorgen dat we als samenleving goed door deze crisis komen. Dat ons zorgpersoneel overeind blijft en dat de meest kwetsbaren niet buiten de boot vallen. Nu niet, volgende week niet en ook over drie maanden niet.” De hulporganisatie heeft de afgelopen weken een groot aantal verzoeken gekregen om hulp te verlenen en voorziet dat haar steun aan zorginstellingen en de meest kwetsbaren nog maanden nodig zal zijn.

Hulpverlening

Vanaf het begin van de coronacrisis zet het Rode Kruis zich in voor ondersteuning van zorgpersoneel. Al meer dan 2.800 vrijwilligers werden ingezet om GGD’s, huisartsenposten, ziekenhuizen, zorghotels en ambulancediensten te ontlasten. Ook ondersteunt het Rode Kruis bij de opvang van daklozen. Naast steun aan zorginstellingen biedt het Rode Kruis hulp aan de meest kwetsbaren in Nederland. Zo deelt het Rode Kruis boodschappenkaarten uit aan kwetsbare groepen als arbeidsmigranten, ongedocumenteerden en anderen die nog geen andere hulp krijgen, maar geen inkomsten hebben door het virus. Samen met boeren zorgt het Rode Kruis ook voor voedselboxen voor dezelfde doelgroep. De hulporganisatie heeft een telefonische hulplijn geopend waar mensen terechtkunnen voor een luisterend oor, advies of een verzoek om praktische hulp. Vrijwilligers helpen bijvoorbeeld met het doen van boodschappen of het uitlaten van de hond, voor mensen die dat in deze tijd niet kunnen. Sinds deze week ondersteunt het Rode Kruis tevens met het doen van coronatesten in opdracht van huisartsen in de regio Den Haag.

Rode Kruis medewerkers in Coronatijd - afbeelding 2

Caraïben

Ook de zes Caribische afdelingen van het Rode Kruis zijn actief. Een groot deel van de bevolking op de eilanden verkrijgt normaal gesproken zijn inkomsten uit de toeristische sector. Door het coronavirus is de toerisme-industrie ineen gestort en is er geen werk meer in deze branche. Het Rode Kruis verwacht dat dit langdurige effecten zal hebben. Het Rode Kruis helpt mensen met basislevensbehoeften. Zo delen vrijwilligers op Aruba, Sint-Maarten, Curaçao en Saba eten uit en wordt op alle eilanden voorlichting gegeven over het voorkomen van verspreiding van het virus. Ook zijn er groepen op de eilanden die dicht op elkaar leven en in een aantal gevallen minder goed toegang hebben tot stromend water en zeep. Het Rode Kruis geeft psychosociale hulp, helpt op gebied van hygiëne, water en sanitatie en medische ondersteuning. Voor de hulpverlening op de eilanden verwacht de hulporganisatie voorlopig minimaal 19 miljoen euro nodig te hebben voor het komende jaar.

Schatting

Het Rode Kruis heeft op basis van scenario’s een schatting gemaakt van de kosten die gemaakt moeten worden voor het voortzetten en uitbreiden van de hulpverlening. Er zijn hulpmiddelen nodig zoals veldbedden, dekens, hygiënekits, voedselboxen en beschermings- en desinfectiemiddelen en spatschermen. Voorlichting en communicatie blijft ook van belang, bijvoorbeeld voor het in de lucht houden van de hulplijnen. Tenslotte moeten hulpverleners getraind worden en acties gecoördineerd. Hiermee kunnen Rode Kruis hulpverleners de zorgmedewerkers blijven ondersteunen en kwetsbare mensen in ons Koninkrijk blijven helpen.

Meer over Rode Kruis Coronavirus Watersnoodramp

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close