Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

CBF: 'Let op oplichters bij geven aan coronadoelen'

Kort & Goed

24 maart 2020

De hulpbereidheid en vrijgevigheid in tijden van het coronavirus is hartverwarmend, vindt ook het CBF. Er rijzen tientallen mooie, legitieme initiatieven uit de grond. Toch waarschuwt de toezichthouder ook voor oplichters die misbruik willen maken van de goedwilligheid van mensen. Vandaar de oproep: ‘geef met je hart, maar gebruik je verstand’.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie.

door Redactie Vf

Het is relatief makkelijk om misbruik te maken van de angst die onder de mensen heerst. En die oplichters blijven inventief. Er wordt onder andere onder de naam van bestaande en niet bestaande goede doelen aan de deur gecollecteerd. De politie meldt dat er veel meldingen gemaakt worden van babbeltrucs, waarbij oplichters met een smoes binnenkomen bij ouderen en hun pinpas afnemen wanneer ze aanbieden om bijvoorbeeld boodschappen te doen. Ook circuleren er phishingmails, zoals gisteren nog eentje die de opmaak van een NL-Alert kopieerde.

Wat kan je doen?

Collectes

Alle landelijke collecterende Erkende Goede Doelen hebben hun collectes opgeschort.Wanneer iemand met een collectebus voor je deur staat, zegt het RIVM dat je alert moet zijn.

Online doneren

Doordat de collectes niet langer doorgaan verwacht het CBF dat er meer online geworven wordt. Dat kan tenslotte altijd. Check ook dan het goede doel en geef bewust. Aan de organisaties in het register goede doelen kan je gerust geven.

Crowdfunding

Wanneer je via een donatieplatform wil geven, geef dan alleen aan de acties waarvan je zelf zeker weet dat je geld goed terechtkomt. Is een actie van een Erkend goed doel? Dan kan je zonder twijfel geven. Zijn de acties afkomstig van een niet-erkend doel? Doe zelf onderzoek naar de echtheid. Wanneer acties opgezet zijn door individuen raadt het CBF aan alleen te geven als je de initiatiefnemer(s) kent.

Belangrijk blijft ook om het donatieplatform zelf te checken. Garandeert het platform dat donatiegelden bij het doel terechtkomt? Of wordt het geld gebruikt om een faillissement van het platform af te wenden? Het CBF heeft de grootste platforms gevraagd om een oproep op hun website te plaatsen waarin men gewaarschuwd wordt voor fraude en oplichting.

Licht het CBF in

Wil je een vraag stellen over oplichting in tijden van corona, of melding maken van een onbetrouwbare wervingsactie? De lijnen van de toezichthouder zijn open.

Bron: CBF
Meer over CBF Collecteren Toezicht Crowdfunding Donatieplatforms Coronavirus CoVid-19

Gerelateerde berichten

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close