Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

WHO richt solidariteitsfonds op voor bestrijding coronavirus

17 maart 2020

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een fondsenwervingscampagne opgericht om tegen het coronavirus CoVid-19 te vechten. Het nieuwe fonds, het ‘CoVid-19 Solidarity Response Fund’, is een samenwerking tussen de WHO, de United Nations Foundation en het Swiss Philanthropy Fund.

Voor alle corona-gerelateerde vragen verwijzen we je door naar het RIVMRode Kruis, GGD, en je huisarts. Wij ontvangen via de chatfunctie op onze website veel vragen over het coronavirus maar wij zijn niet de juiste instantie om je vragen bij neer te leggen.

Vlag van de World Health Organization (WHO)
Vlag van de World Health Organization (WHO) © Shutterstock // Iuri Silvestre

door Marijn Thijs

De WHO is leidend in de aanpak van het coronavirus wereldwijd. Het fonds stelt individuen, bedrijven, stichtingen en andere organisaties in staat om de inspanningen van de Wereldgezondheidsorganisatie rechtstreeks te steunen. Een grote meerderheid van het ingezamelde geld gaat naar de mensen in kwetsbare landen met een zwak gezondheidssysteem.

Het fonds zal niet blind alle donaties accepteren: ‘Donateurs moeten voldoen aan het due-diligence beleid (met gepaste zorgvuldigheid), waardoor gelden vanuit de alcohol-, wapen- en tabaksindustrieën worden geweerd,’ aldus de WHO.

Volgens het fonds bestaat er een onmiddellijke financieringsbehoefte van ten minste 675 miljoen dollar tegen het einde van april. Het Swiss Philanthropy Foundation ontvangt een bijdrage van vier procent voor bedragen die via haar fonds zijn gedoneerd om haar administratiekosten te dekken.

give-now-covid-19-solidarity-response-fund-768x600.jpg

Facebook

Facebook heeft al aangekondigd dat ze donaties tot tien miljoen dollar aan donaties overeen zal komen. Het volledige bedrag zal worden ingezet om de uitbraak in kaart te brengen, op te sporen en te handelen. Het CoVid-19 Solidarity Response Fund werft ook via de fondsenwervingstools van Facebook. Maandag was er via die weg al 2,3 miljoen Britse pond opgehaald.

8,3 miljard wereldwijd

Ondertussen helpt de Kaiser Family Foundation met het in kaart brengen van de wereldwijde geldstromen voor de bestrijding van het coronavirus. Op 9 maart was er, van regeringen tot particuliere financiers, al 8,3 miljard dollar toegezegd. Dit omvat donorhulp die rechtstreeks aan landen wordt verleend, evenals hun bijdragen aan de WHO. Het bedrag is exclusief gelden voor binnenlandse reactie-inspanningen of economische stimuleringen (bijvoorbeeld van de Wereldbank of het IMF).

Meer over Facebook Fondsenwerving Coronavirus CoVid-19 CoVid-19 Solidarity Response Fund Swiss Philanthropy Fund United Nations Foundation WHO

Gerelateerde berichten

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close