Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Staatssecretaris Vijlbrief beantwoordt Kamervragen over toezicht ANBI’s

17 maart 2020

Staatssecretaris van Financiën Vijlbrief heeft afgelopen week Kamervragen van de SP en de VVD beantwoord over de publicatieplicht van ANBI’s. In januari verschenen daarover artikelen in Trouw en de Groene Amsterdammer, naar aanleiding van onderzoek van Investico. In zijn antwoorden onderstreepte Vijlbrief de waarde van filantropie voor de Nederlandse samenleving.

Hans Vijlbrief
Hans Vijlbrief © Arenda Oomen / Rijksoverheid.nl

door Redactie Vf

‘Filantropie – het vrijwillig ter beschikking stellen van geld en goederen aan doelen van algemeen nut – speelt een belangrijke rol in de Nederlandse samenleving’, reageerde de kersverse staatssecretaris op de vraag van de SP of filantropie niet beter vervangen kan worden door belasting door multinationals en de superrijken. ‘Veel burgers zijn betrokken bij goede doelen door schenkingen, nalatenschappen en inzet van hun tijd. Het maatschappelijk belang van (particuliere) initiatieven zoals goed doelen, staat buiten twijfel.’

Risicogericht toezicht

Vijlbrief ontkrachtte in zijn antwoorden veel van de aantijgingen aan het adres van het ANBI-team bij de Belastingdienst. Volgens hem zijn de controlewerkzaamheden risicogericht en worden de ANBI’s die niet aan de publicatieplicht voldoen op de hoogte gesteld. Die organisaties krijgen de tijd om hun fouten te herstellen. Als ze dat niet voor elkaar krijgen, wordt de ANBI-status afgenomen. Dat overkwam in de afgelopen jaren enkele honderden ANBI’s.

De staatssecretaris erkent dat het ANBI-team niet voldoende capaciteit heeft om alle ANBI’s onder permanent toezicht te zetten. In zijn beantwoording noemde Vijlbrief verschillende malen de verbetervoorstellen voor de ANBI-regeling die door het Ministerie van Financiën en de Belastingdient in samenwerking met de SBF (Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie) zijn ontwikkeld.

Aanscherping integriteitseis

Eén van de verbeteringen die op tafel ligt is de aanscherping van de integriteitseis, geopperd door de VVD. Als er twijfel bestaat over de integriteit van een bepaalde ANBI, kan er dan naar een VOG worden gevraagd. De maatregel wordt binnenkort in een wetswijzingingsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd en ligt nu, samen met een aantal andere maatregelen, bij de Raad van State.

Meer over ANBI-Regelingen ANBI Wetgeving Investico Hans Vijlbrief Kamervragen Staatssecretaris Tweede Kamer

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close