Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Forum voor Democratie en Baudet zetten vraagtekens bij financiering Postcode Loterij

12 maart 2020

Forum voor Democratie gaat de financiering van stichtingen als de Postcode Loterij onderzoeken, zegt hun voorman Thierry Baudet.

Thierry Baudet (november 2019).
Thierry Baudet (november 2019). © Shutterstock // Nancy Beijersbergen

door Redactie Vf

Volgens Baudet mobiliseert de loterij overheidsgeld voor hun ‘linkse activistische agenda’. De Postcode Loterij haalt geld op voor goededoelenorganisaties op het gebied van mens en natuur en duurzaamheidsorganisatie Stichting Urgenda is één van de begunstigden van het loterijgeld. Zij stapten laatst naar de rechter om actie van de staat tegen CO2-uitstoot af te dwingen. En met succes. Baudet vindt het absurd dat zulke stichtingen en verenigingen naar de rechter kunnen stappen door een beroep te doen op het algemeen belang, schrijft EenVandaag op haar site.

Maatregelen

De financiering van de Postcode Loterij moet daarom anders ingericht en verbeterd worden, vindt het Forum. Een van de opties die zij aandragen houdt in dat de overheid de Postcodeloterij kan dwingen om deelnemers een keus te geven om te bepalen waar het ingelegde geld aan besteed wordt. Die mogelijkheid kwam al eerder ter sprake tijdens het symposium ‘Filantropie op de grens van overheid en markt’ in februari 2019, maar werd toen afgewimpeld door managing director Goede Doelen Loterijen Dorine Manson: ‘Als mensen volledig zelf kiezen wie ze steunen via hun loterijpool, krijgen alleen de aaibare fondsen nog geld, en de minder aaibare, bijvoorbeeld vluchtelingen- of drugsverslaafdenorganisaties, niet meer’.

Forum voor Democratie ziet ook iets in het opzetten van een extra loterij, parallel aan de Postcode Loterij. Hoe die loterij eventueel vorm krijgt is nog niet bekend. Tenslotte zou het Forum graag zien dat men de mogelijkheid introduceert dat bij misbruik de loterijvergunning ingetrokken kan worden.

Initiatiefwet

Baudet wil in het vervolg niet meer dat stichtingen en verenigingen die overheidsgeld ontvangen naar de rechter kunnen stappen ‘voor het algemeen belang.’ Op dit moment is er een wetsartikel die dat voorschrijft. In reactie komt Baudet met een nieuwe initiatiefwet, want ‘opkomen voor het algemeen belang hoort niet thuis bij de rechters, maar in de politiek’.

Rechters

Forum voor Democratie maakt zich de afgelopen weken hard voor de positie van de politiek ten overstaande van rechters. Volgens Baudet nemen rechters te vaak plaats op de stoel van de politiek. ‘Misschien komt het niet vaak voor, maar zo’n uitspraak in de Urgenda-zaak heeft wel hele grote impact.’ Afgelopen maandag kwamen verschillende partijen bij elkaar om over deze ontwikkelingen te praten. De helft van de experts was het met Baudet eens, aldus EenVandaag.

Meer over Loterijen Goede Doelen Loterijen PostcodeLoterij Politiek Forum voor Democratie Thierry Baudet Urgenda

Gerelateerde berichten

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close