Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Onderzoek: gebrek aan vrouwelijke fondsenwervers in hoge posities

Onderzoek

4 maart 2020

Het Engelse Institute of Fundraising (IoF) heeft onderzoek gedaan naar de redenen waarom vrouwen lastiger tot de hogere posities in de fondsenwervende sector komen. Het onderzoek, getiteld ‘Missing Out: Understanding the female leadership gap in fundraising’, is vandaag verschenen. Wij zetten de hoofdconclusies uit het rapport alvast op een rijtje.

De cover van Missing Out, het onderzoek van het IoF
De cover van Missing Out, het onderzoek van het IoF © Institute of Fundraising

door Marijn Thijs

Het onderzoek is gedaan op basis van achthonderd fondsenwervers die meededen aan een online enquête, focusgroepen en casestudies en werd uitgevoerd door de directeur van het Centre of Philanthropy van de Universiteit van Kent (VK), dr. Beth Breeze, in samenwerking met dr. Elizabeth J. Dale, assistent professor in non-profit leiderschap aan de Universiteit van Seattle (VS). De studie is een vervolg op een eerder onderzoek waaruit bleek dat vrouwen niet genoeg vertegenwoordigd zijn in de professionele top, terwijl de sector wel voor een overgroot deel uit vrouwen bestaat. 

Vooroordelen en gebrek aan flexibiliteit

Een gebrek aan flexibiliteit van werkuren en -patronen blijkt een belangrijke reden te zijn waarom vrouwen hun ambitie voor een leidinggevende positie niet kunnen realiseren. Ook vinden veel van de vrouwelijke respondenten dat er niet genoeg aandacht is voor het volledige scala van gezondheidsbehoeften van vrouwen, en geven ze veel vaker aan slachtoffer te zijn van vooroordelen en/of stereotypering op basis van gender.

Vrouwen trekken daarnaast gemiddeld aan het kortste eind als het gaat om de beloning voor hun werk. De salarissen van mannelijke en vrouwelijke fondsenwervers starten op hetzelfde niveau, maar gedurende hun carrières valt het salaris van een man gemiddeld 14,3 procent hoger uit, op basis van een fulltime werkweek.

Logo van het Institute of Fundraising (IoF)

Wat kan er gedaan worden?

De onderzoekers doen, op basis van de resultaten in het rapport, enkele aanbevelingen om de weg naar de top voor vrouwen te verbeteren en de aangegeven zwakke punten te versterken. Nonprofits kunnen bijvoorbeeld investeren in het promoveren en rekruteren van bestuurs- en directieleden van diverse achtergronden. Vooroordelen zouden kunnen worden aangepakt met voorlichting over stereotypen op basis van geslacht, hand in hand met een nultolerantiebeleid voor zowel bestuurders als donateurs. Tenslotte zouden organisaties een werkomgeving kunnen inrichten op flexibiliteit, zodat zij die daar gebruik van moeten maken dat kunnen. Deze maatregel zou idealiter al vanaf de sollicitatieprocedure benadrukt worden.

‘Zorgwekkend’

Amerikaanse onderzoeker Dale vindt het zorgwekkend dat genderstereotypering nog zo alledaags lijkt te zijn. ‘Vooral onder donateurs en bestuursleden die vrouwelijke fondsenwervers ondermijnen’, vervolgt ze. ‘Dit onderzoek roept de gehele sector en de maatschappij op om niet alleen het talent en leiderschapsambities van vrouwen te erkennen, maar om ook na te denken over de spanningen tussen werk en gezin. Creëer extra ondersteuning zodat meer vrouwen leiderschapsrollen kunnen krijgen.’

Presentatie

De resultaten van het onderzoek worden op zondag 8 maart (Internationale Vrouwendag) gepresenteerd in Londen. Lees meer over het onderzoek op de site van het IoF.

Meer over Institute of Fundraising Fondsenwerving

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close