Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Hoogleraar ondernemingsrecht in FD: ‘Aanpak misstanden bij stichtingen ook met nieuwe regels lastig’

Hoogleraar ondernemingsrecht in FD: ‘Aanpak misstanden bij stichtingen ook met nieuwe regels lastig’

Opinie

2 maart 2020

De stichting is een veelzijdige en flexibele rechtsvorm. Er gelden weinig wettelijke regels voor en dat geeft veel inrichtingsvrijheid, maar die vrijheid heeft ook een keerzijde, schrijft hoogleraar ondernemingsrecht en advocaat Gerard van Solinge in het Financieele Dagblad (FD). ‘Stichtingen moeten zakelijker en formeler worden ingericht. Het is voorbij met het regelluwe tijdperk.’

stichting nonprofit logos.eps

door Redactie Vf

Van Solinge schrijft over het wetsvoorstel wat zou leiden tot verbetering van het bestuur en toezicht voor stichtingen. Het voorstel, ooit opgesteld in opdracht van toenmalig minister voor Economische Zaken Henk Kamp, is op dit moment aan de Eerste Kamer voorgelegd. De Senaat kan het wetsvoorstel morgen (dinsdag 3 maart) aannemen of verwerpen.

De hoogleraar ondernemingsrecht hoopt dat het wetsvoorstel aangenomen wordt, want de nieuwe regels bieden een duwtje in de goede richting, maar hij verwacht ook dat de invloed van de nieuwe wetgeving beperkt zal zijn. Van Solinge: ‘Uiteindelijk gaat het om het gedrag en de cultuur van de mensen in die organisatie. Gaat het daar mis, dan moet dat worden aangepakt door instanties als het openbaar ministerie en de fiscus.’

Lees hier het volledige opiniestuk op de site van het Finaniceele Dagblad.

Meer over Stichtingen Wetgeving Eerste Kamer Gerard van Solinge

Advertentie

Close